Repülő hungarikum

November elején ért véget hazánk természetvédelmi szempontból egyik legfontosabb lepkefajának rajzása.

Szerző:
Barcánfalvi Péter (Természetvédelmi Őrszolgálat)
forrás: HNPI arhívum
Fotó:
Barcánfalvi Péter / HNPI arhívum
2013. november 21.

November elején ért véget hazánk természetvédelmi szempontból egyik legfontosabb lepkefajának rajzása.

A nagy szikibagoly (Gortyna borelii ssp. lunata) világállományának zöme Európa területére esik, ezen belül is a Kárpát-Medencében találhatók meg a legerősebb állományai. Nyugat-Európában a legtöbb helyről eltűnt, más helyeken csökkenő tendenciát mutat. Ezzel szemben hazai populációi (mintegy 200 ilyen van!) bizonyos esetekben még mind a mai napig metapopulációs hálózatot alkotnak. 

 

A lepke repülési ideje augusztustól november elejéig tart, rajzáscsúcsa október első felére esik. A nőstények erősebb pázsitfüvek levélhüvelyeibe tojják tojásaikat, amik ebben a formában telelnek át. A tavasszal kikelő hernyók azonnal felkeresik tápnövényüket. A nagyobb hernyók jellegzetes rágásnyomai alapján könnyű a faj jelenlétét kimutatni egy adott területen.

 


A nagy szikibagoly az Élőhelyvédelmi Irányelv II., IV. mellékletében szereplő jelölő faj. Emiatt az Európai Unió tagállamai kötelesek a faj élőhelyeit a Natura 2000 hálózat részeként megőrizni. Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

  

Hasznos információk

Nagy szikibagoly
Szikes pusztákon, sziki erdőssztyeppek tisztásain, kiszárított árterek erdőssztyep területein, pusztafüves, száraz lejtőkön és dombvidékek száraz tölgyeseinek tisztásain is megtalálták már. Nem ragaszkodik kifejezetten egy adott élőhelytípushoz, mindenhol megjelenhet, ahol egyetlen hazai tápnövénye, a sziki kocsord (Peucedanum officinale) előfordul.

 

Sziki kocsord
A sziki kocsord is védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. A Szatmár-Beregi-síkon előfordulnak több ezer, helyenként több tízezer töves állományai is.

 


 
Cikkajánló