Ritka felvétel: vadmacskát kapott le a kameracsapda a Mecsekben

A vadmacska félénk természete és rejtőzködő életmódja miatt ritkán kerül szem elé. A mecseki vadkamerának mégis sikerült rögzítenie egy arra kószáló szép példányt.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. június 15.

A vadmacska félénk természete és rejtőzködő életmódja miatt ritkán kerül szem elé. A mecseki vadkamerának mégis sikerült rögzítenie egy arra kószáló szép példányt.

A vadmacska az egyik legtitokzatosabb életmódú emlős hazánkban. Meglehetősen óvatos állat, kerüli az emberlakta településeket, ezért ritkán lehet látni. Megjelenése miatt a házi macskával nagyon könnyen összetéveszthető. Így leginkább a kivadult, vagy kalandozó házi macskákat pillantjuk meg helyettük, melyek nappal is előszeretettel járnak a természetben – olvasható a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

A nemzetipark-igazgatóság azonban nemrég kapcsolódott be egy nemzetközi kutatásba (MammalWeb), melynek keretében több területen is, kihelyezett kameracsapdákkal gyűjtik az adatokat az adott élőhely emlőseiről. A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet szívébe is került egy ilyen kameracsapda, amely hónapok óta készíti az előtte elhaladó állatokról a felvételeket. Sorra került már gímszarvas, őz, vaddisznó, róka, nyest, borz, mókus, házi macska.

A júniusi kamera-ellenőrzés viszont meghozta az áhított eredményt. Mint írják, egy májusi éjszakán vadmacska sétált el a kamera előtt. Természetesen genetikai vizsgálat nélkül (házi macskával való hibridizáció miatt) nem lehet 100 százalékosan kijelenteni, de a képeken jól látszó jellegzetes farokmintázat alapján az állat vadmacskának határozható.

A vadmacskát bizony rendkívül nehéz terepi körülmények között elkülöníteni a hozzá rendkívül hasonló színezetű elvadult vagy elkóborolt házi macskától, illetve hibridjüktől. Általánosságban elmondható, hogy a vadmacska szőrmintázata halványabb a házi rokonáénál, teste zömökebb, végtagjai robusztusabbak, fehér bajuszszálai fejlettebbek, fülkagylói arányosan kisebbek, farka pedig tompa végű és dús szőrzetű. Testhossza 47-80 cm, farokhossza 24-28 cm, tömege 4-5 kg.

Kiemelt oltalom

A vadmacska (Felis silvestris) a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 250 000 Ft egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e rejtőzködő életmódú macskaféle – besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.

Forrás: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló