Ritka orchideát találtak a Mátrában

Júliusban botanikusok egy európai viszonylatban is ritka orchideafaj, a ciklámenilla nőszőfű néhány példányát találták meg a Mátrában. A fajt közel tíz éve nem látták Magyarországon.

Szerző:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/bnpi.hu
Fotó:
bnpi.hu
2019. augusztus 9.

Júliusban botanikusok egy európai viszonylatban is ritka orchideafaj, a ciklámenilla nőszőfű néhány példányát találták meg a Mátrában. A fajt közel tíz éve nem látták Magyarországon.

A ciklámenilla nőszőfűnek (Epipactis placentina) sokáig mindössze egyetlen hazai előfordulása volt ismert a Mátrából, Parád mellett 1865-ben Vrabélyi Márton gyűjtötte. Ezután 1998-ban és 1999-ben a Mecsekben előkerült néhány tő, ez a kis állomány azonban sajnos mára már eltűnt-olvashatjuk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

 

 

 

A következő adat már 2010-ből származik, amikor Parádsasváron egyetlen virágzó tövet sikerült megtalálni a szakembereknek. Az ezt követő években azonban itt sem került elő újra, így gyakorlatilag nem volt ismert élőhelye a fajnak az egész országban. Ezért is szenzáció, hogy most új állományra bukkantak.

 

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei felmérték a hazánkban fokozottan védett és az IUCN vörös listáján a „veszélyeztetett” kategóriába sorolt növényt. Összesen 40 tövet sikerült feltérképeznünk. Ez jelenleg az ismert magyarországi állomány egésze, épp ezért kiemelt hangsúlyt kell fektetni megőrzésére.

 

 

Mivel az állomány kicsi, ezért igen sérülékeny is. Legnagyobb veszélyt az élőhely jellegének átalakítása jelenti, a túltartott vadállomány, elsősorban a muflon is károkat tud okozni, az agresszíven terjedő, invazív kisvirágú nebáncsvirág is kiszoríthatja az orchideákat élőhelyükről, de az illegális zöldhulladék-lerakás is veszélyeztető tényező lehet.

 


Kapcsolódó cikkek:

Visszahozzák a búzavirágot a Körös-Maros Nemzeti Parkba

Ritka növényfaj a Baláta-tavon

Májustól libeghetsz a Mátrában

Megszámolták a mátrai uhukat

Cikkajánló