Ritka, védett növény virágzik a Fertő partján

Virágait bontogatja növényfaunánk egyik ritkasága, a védett barázdás csűdfű, amely hazánkban kizárólag a Fertő tó magyar oldalán fordul elő. 

Szerző:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala
Fotó:
Takács Gábor
2019. július 2.

Virágait bontogatja növényfaunánk egyik ritkasága, a védett barázdás csűdfű, amely hazánkban kizárólag a Fertő tó magyar oldalán fordul elő. 

A Fertő-part száraz gyepjeinek és gyomtársulásainak növényritkasága, a védett barázdás csűdfű (Astagalus sulcatus), amely június-júliusban bontja világos bíboros- vagy kékeslila virágait.

 

 

Azért is különleges ez a növényünk, mert a pannóniai - pontusi - dél-szibériai elterjedésű fajról sokáig csak hiányos ismeretekkel rendelkeztünk, de az elmúlt évek kutatásai során Keszei Balázs, Király Gergely és Takács Gábor többfelé megtalálta a Fertő magyar oldalán is. Ráadásul hazánkban máshol nem fordul elő.

 

A legjelentősebb állományok a Hanság főcsatorna töltésén, a határárok mezsgyéjén és a Fertőújlaktól Apetlon felé vezető kerékpárút mentén találhatók - írja a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Facebookon. Vigyázzuk, óvjuk ezt a védett növénykincsünket. Fontos, hogy ne engedjünk a kísértésnek, és semmilyen körülmények között ne szakítsuk le, ne is gyűjtsünk belőle csokrot, mert valószínűleg ezek a növények az adott környezetben, élőhelyen érzik jól magukat. Ne feledjük azt sem, hogy a virágok az eredeti élőhelyükön a legszebbek. A barázdás csűdfű természetvédelmi értéke 50 000 forint.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Ritkán látható madár bukkant fel a Fertő tónál

Fejlesztik a Fertő tó magyar oldalát

Gasztrofitnesz a Fertő tó körül 

Cikkajánló