Sasközpont a Jászságban

A Jászságban nemrégiben kialakított Sasközpont érdekes kikapcsolódást nyújt a látogatók számára, emellett pedig a kutató-, a természetvédelmi és a szemléletformáló munka helyszíne lehet, valamint gyógyulási esély a sérült madarak számára.

Szerző:
MTI
Fotó:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Shuttertock
2015. április 25.

A Jászságban nemrégiben kialakított Sasközpont érdekes kikapcsolódást nyújt a látogatók számára, emellett pedig a kutató-, a természetvédelmi és a szemléletformáló munka helyszíne lehet, valamint gyógyulási esély a sérült madarak számára.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) Természetvédelmi Őrszolgálatának tájegység-vezetője, Monoki Ákos elmondta, hogy a központban a bel- és a kültéri kiállítások mellett iroda, szolgálati lakás, huszonnégy férőhelyes szálláshely és játszótér is található. Emellett bemutatják a Jászságra jellemző ragadozómadár-fajok azon sérült példányait is, amelyeket már nem lehet elengedni vagy kezelésre szorulnak a szabadon bocsátás előtt. Monoki Ákos a Sasközpont további különlegességeként említette, hogy a jövőben ez lesz a helyszíne a minden év januárjában megrendezett országos sasszinkronnak.


A központ kiállításai és két tanösvény kialakítása a Magyar Madártani Egyesületnek (MME) köszönhető, akik 2015 első negyedévében végezték el a munkát, és az üzemeltetés is az ő feladatuk lesz. A Sasközponthoz kerékpáros és gyalogos tanösvény vezet a projektben szintén partner Jászberényi Állat- és Növénykertből.

 

 

A központban a bel- és a kültéri kiállítások mellett iroda, szolgálati lakás, huszonnégy férőhelyes szálláshely és játszótér is található


Orbán Zoltán, az MME kommunikációs munkatársa így nyilatkozott: a ragadozó madarak védelme, üldözésük visszaszorítása és a szemléletformálás céljából indult a Life+ program, amelynek keretében elkészülhetett a központ, a tanösvények és a kiállítások. A mintegy 100 millió forintos beruházás 45 millió forint uniós támogatással valósult meg, a költségek fennmaradó részét minisztériumi forrásból a HNPI finanszírozta - tette hozzá. Kitért arra is, hogy a Life+ program segítségével mintegy 73 millió eurós támogatás érkezett Magyarországra természet- és környezetvédelmi programok megvalósítására.


A kommunikációs munkatárs kiemelte: a HNPI-hez tartozó, Jászsági Madárvédelmi Területen található jelenleg az ország egyik legsűrűbb költő parlagisas-állománya, jelenleg 160-170 pár fészkel az országban. A jászsági központ reptetőiben jelenleg két parlagi, egy réti sas és egy kerecsensólyom lábadozik.

 

További madárbarát híreinket itt találod!

Cikkajánló