Segítségünkre szorulnak a denevérek

Az extrém hideg miatt drasztikusan megszaporodott az emberi segítségre szoruló denevérek száma. A fagyos időben repülésre képtelenné váló állatok a földre zuhanva percek alatt elpusztulhatnak.

Szerző:
Mályi Természetvédelmi Egyesület
Fotó:
Lehoczky Krisztián
2017. január 12.

Az extrém hideg miatt drasztikusan megszaporodott az emberi segítségre szoruló denevérek száma. A fagyos időben repülésre képtelenné váló állatok a földre zuhanva percek alatt elpusztulhatnak.

Elsősorban lépcsőházakban, panelépületek környékén találkozhatunk denevérekkel. A hideg időjárás miatt bizonyos esetekben a telelőrések és telelőhelyek áthűlhetnek, a denevérek pedig utolsó tartalékukat felélve próbálnak menekülni a hideg elől. A téli álmukból ébredő állatok mostanra már részben felélték az elraktározott energiatartalékukat, az ébredéssel pedig további energiát vesztenek - s mivel nem marad erejük repülni, leeshetnek a földre.

Folyamatosan csörög a telefon a Mályi Természetvédelmi Egyesületnél. Az ország minden pontjáról érkeznek hívások bajba jutott kis denevérek miatt. A helyzet kritikus, volt olyan nap, hogy 150 alkalommal kértek segítséget jóérzésű emberek, hogy miként tudnának segíteni a legyengült kisemlősökön.

 


Te magad is megmentheted a denevérek életét!

 

Lehoczky Krisztián, az egyesület vezetője elmondta, hogy a telefonálók többsége segíteni szeretne a dermedt állatokon, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá. A mályi madármentő állomáson is dolgozó Krisztián sajnos beteges emberi hozzáállásokról is hírt kapott. Akadtak olyanok, akik egyszerűen eltaposták a segítségre szoruló állatokat.

Most mi is igyekszünk segíteni a hideg miatt életveszélybe került denevéreken. Életüket könnyen megmenthetjük, ha így nyújtunk nekik gyors elsősegélyt:


1. Egy jól zárható kartondobozra fúrjunk szellőzőnyílásokat.
2. Kesztyűvel fogjuk meg a legyengült denevért, és tegyük bele a dobozba! Ha féltek megérinteni az állatot, akkor kartonpapírral nyúljatok alá, és így tegyétek a dobozba.
3. A dobozt vigyétek fagymentes, meleg helyre.
4. Hívjátok fel ezt a telefonszámot: 06 30/689-2727, és a továbbiakhoz szakértő segítséget kaptok. Akinek nincs pénz a telefonján, az csak csörgesse meg ezt a számot, a madármentő állomás visszahívja!

 

A denevérek mesterséges táplálásában magad is segíthetsz, ha ehhez van kedved, lehetőséged. A sikeres mentőakcióhoz szükséges eszközökről, a házadban lábadozó denevér táplálásáról, tartásának részleteiről itt olvashatsz bővebben.

Korábban is írtunk már a denevérekről:

Állatok tömegeit pusztíthatjuk el egy felújítással

Harc több száz befalazott denevérért

A denevérek is téli álmot alszanak

Egyre több a denevér Európában

Cikkajánló