Sérült túrázót mentettek a Budai-hegységben

Speciális hordágyon, gyalogosan vitték a meredek hegyoldalon a bokatörést szenvedett kirándulót a barlangi mentőszolgálat munkatársai a mentőautóig.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kovács Márton / Magyar Barlangi Mentőszolgálat / Caverescue
Forrás:
Magyar Barlangi Mentőszolgálat
2021. november 29.

Speciális hordágyon, gyalogosan vitték a meredek hegyoldalon a bokatörést szenvedett kirándulót a barlangi mentőszolgálat munkatársai a mentőautóig.

Balesetet szenvedett túrázóhoz hívták a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) munkatársait a Hármashatár-hegy térségébe november 28-án délután.

A bejelentésből kiderült, hogy egy sáros lejtőn csúszott meg a kiránduló, és a lába sérült meg, eszméleténél van, de lábra biztosan nem tud állni – írta a caverescue.hu. Az is körvonalazódott, hogy az Újlaki-hegy gerincének oldalában történt a baleset, mintegy 700 méterre az aszfaltozott út végétől, ahová személyautóval – és mentőautóval – el lehet jutni. Innen meredek köves utakon egy ideig terepjáróval, majd gyalogosan megközelíthető a helyszín.

A BMSZ sürgősségi szakorvosa a sérültet megvizsgálta, majd fájdalomcsillapítás mellett rögzítőeszközzel stabilizálta a törött végtagot. A bokatörést szenvedett hölgyet ezután a speciális barlangi mentő hordágyban szállították a meredek oldalban gyalogosan a terepjárókig. Ettől a ponttól még 20 perces út volt a gyülekezési pontig, ahol stabil, a körülményekhez képest jó állapotban lévő beteget átadták az Országos Mentőszolgálatnak, és a területileg illetékes Honvéd Kórház Sürgősségi Osztályára szállították.

A mentésben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat 18 fővel és egy orvossal, a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesülete egy fővel vett részt. A mentést a korai sötétedésen kívül a sűrű köd, a felázott sár és az eső nehezítette.

Magyar Barlangi Mentőszolgálat

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat idén ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Ez alatt a 60 év alatt több mint 500 esetben volt szükség a barlangi mentők speciális tudására. A BMSZ a barlangi baleseteken kívül rendszeresen segít bajba jutott felszíni túrázókon, vagy fára szállt siklóernyősökön. A Magyar Barlangi mentőszolgálat tagjai önkéntesek. A szervezet elérhető a 0–24-ben működő segélyhívó telefonszámán +36 30/790-7079.

Cikkajánló