Sikerült megmenteni az egyetlen vajdasági parlagisas-pár fiókáit

Egy szélvihar következtében veszélybe kerültek a Vajdaság egyetlen ismert parlagisas-párjának fiókái. A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület önkéntesei gyors segítséget nyújtottak, és megmentették a sasfiókákat. 

Szerző:
magyarszo.rs
Fotó:
Gergely József / magyarszo.rs
Horváth Márton / MME
2017. július 6.

Egy szélvihar következtében veszélybe kerültek a Vajdaság egyetlen ismert parlagisas-párjának fiókái. A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület önkéntesei gyors segítséget nyújtottak, és megmentették a sasfiókákat. 

Törökkanizsától keletre, a szikes legelőkkel, bokrosokkal tarkított területen három öreg nyárfa közül az egyiken több éve fészkel egy pár parlagi sas. A Vajdaságban mára csak ez az egyetlen ismert fészkelő pár maradt, és az ő életük is veszélybe került egy június végi szélvihar miatt, amely kidöntötte a sasfészeknek otthont adó nyárfát - adta hírül a Magyar Szó.

 

 

 

A bajt a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület önkéntesei azonnal észlelték, mivel április vége óta napi rendszerességgel felügyelték a parlagisas-pár költését, így már a vihar utáni reggelen megtalálták a földre zuhant hatalmas fa lombkoronájában a két sasfiókát, akik kisebb sérülésekkel megúszták a zuhanást.

Egy törökkanizsai állatorvos-ornitológus segítségével egy fém gólyafészekalapra gallyakból improvizált sasfészket készítettek, és ezt egy három méter magas állványra erősítették. „Félő volt, hogy a fészekkel együtt kidőlt nyárfa láttán a parlagisas-szülők esetleg otthagyják a fészkelőhelyet. Szerencsére a saspár két nap után már újra etette a szokatlanul alacsonyan és ismeretlen műfészekbe rakott fiókáit. Néhány alkalommal mi is vittünk nekik élelmet, hogy ne romoljon le az erőnlétük. Idestova két hete történt a baleset, és úgy tűnik, sikerül megmenteni a sasfiókákat.” - nyilatkozták a madármentők.

 

A fiatal sasok a napokban már próbálgatták a szárnyukat, még néhány nap, és a levegőbe emelkedhetnek. Az önkéntesek továbbra is gondoskodnak a sasfészek éjjel-nappali őrzéséről.

 

 

Parlagi sas (Aquila heliaca)
A vágómadárfélék (Accipitridae) családjába, a sasformák (Aquilinae) alcsaládjába tartozik. Világszerte veszélyeztetett, Magyarországon fokozottan védett, több nemzetközi egyezményben is kiemelten kezelt ragadozó madár. Természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. Hazánk egyik legnagyobb termetű madara, szárnyfesztávolsága a 2 métert is meghaladhatja. Testtömege 2,5-4,5 kg, testhossza elérheti a 75-83 centimétert. A hímek kb. 2,5-4 kg tömegűek, a tojók általában 2,8-4,5 kg-osak. A nőstény 2-3 tojást rak, a fiókák kb. 42-43 nap múlva kelnek ki. Két hónapos korukban hagyják el a fészket. Eurázsiai elterjedésű faj, Oroszország és Ukrajna sztyeppjein, egészen a Bajkál-tóig megtalálható. Európában a Kárpát-medence térségében (elsősorban Magyarországon és Szlovákiában), valamint a Balkán-félszigeten (Macedóniában, Bulgáriában) és Törökországban fészkel.
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Sasmenedék a Kárpát-medencében

Gyűrűt kapnak a sasfiókák

Szurokba szorult egy egerészölyv, kimentették

Cikkajánló