1990 óta nem volt ilyen drámaian alacsony a feketególya-fiókák száma Baranyában

A fekete gólyák rossz költési sorozata hetedik éve folytatódik. Reméljük, jövőre megfordul a negatív tendencia, és jobb évük lesz.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
MME Baranya megyei Csoport Facebook-oldala
2022. szeptember 22.

A fekete gólyák rossz költési sorozata hetedik éve folytatódik. Reméljük, jövőre megfordul a negatív tendencia, és jobb évük lesz.

Ez az év sem a fekete gólyákról szól – posztolta ki az MME Baranya megyei csoportja a közösségi oldalán.

Mint írták, a téli fészektérképezések során a fekete gólyák 6 új fészkét találták meg, míg a régiek közül 2 semmisült meg. A váltófészkekkel együtt jelenleg 28 fészek adatai szerepelnek nyilvántartásukban. A számok azt mutatják, csapnivalóan rossz évük volt a gólyáknak Baranya megyében.

A tavaszi visszaérkezésük során a 28 fészekből csak 12-t foglaltak el; kettővel kevesebbet, mint tavaly. 2 pár azonban még a tojásrakásig sem jutott el, idén kihagyták a költést.

Ráadásul a ténylegesen költő pár sem volt túl sikeres: 7 költése meghiúsult, de a másik 3 pár is mindössze 6 fiókát nevelt fel. Ilyen kevés fiókára 1990 óta nem volt példa Baranyában! – összegezték az idei költési eredményeket.

A szakemberek szerint a fekete gólyák idei alacsony költési száma elsősorban a kedvezőtlen időjárásnak, illetve az ebből fakadó táplálékhiánynak tudható be. A hosszú, száraz, csapadékmentes időszak a fekete gólyák táplálékbázisát képező kétéltűek és más vízi élőlények állományát is jelentősen megtizedelte.

Fekete gólya (Ciconia nigra)

Elsősorban a vizes élőhelyek közelében elterülő erdőket kedveli. Fontos számára a háborítatlanság. Gázlómadárként sekély vízben kutat vízirovarok és kétéltűek után, de olykor szántókon is egerészik. Augusztusban ártereken, holtágakban gyülekezik, sokszor a gémekkel alkot egy csapatot. Afrikában telel ki, majd márciusban érkezik vissza Európába. Gallyakból álló fészkét a lombkorona alsó részébe rakja. Ha a fészek elpusztul, ritkán épít újat, inkább elfoglal egy másikat. Fészekalja 3-5 tojásból álló, amin a szülők felválta ülnek. Miután a 30-35 napos költési idő leteltével a fiókák kikelnek, a tojó vigyáz rájuk, míg a hím eleséget hord. Később már felváltva hordják a táplálékot. A fiókák július közepén, végén hagyják el a fészket. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 000 Ft.

Cikkajánló