Színes tájak és élmények a Déli-Bakony északi peremén

Nehéz lenne a bakonyi táj szépségeit dióhéjba foglalni, ez a Szentgált és Veszprémet összekötő piros jelzésű út azonban méltó ízelítőt ad a környék változatos látnivalóiból. Hullámzó földhátak között kanyargó patakok, sokszínű rengeteget és panorámát tartogató hegyek, végtelennek ható sztyeppföldek, valamint vadont idéző sziklák együttese csábít élménygazdag kirándulásra.

Szöveg és fotó:
Fotó:
Lánczi Péter - MTSZ
2024. február 23.

Nehéz lenne a bakonyi táj szépségeit dióhéjba foglalni, ez a Szentgált és Veszprémet összekötő piros jelzésű út azonban méltó ízelítőt ad a környék változatos látnivalóiból. Hullámzó földhátak között kanyargó patakok, sokszínű rengeteget és panorámát tartogató hegyek, végtelennek ható sztyeppföldek, valamint vadont idéző sziklák együttese csábít élménygazdag kirándulásra.

Nem ez az egyetlen ösvény, ami a Bakony déli részén látványos túrát ígér, de ennek az útvonalnak a változatossága jól képviseli a környék egyediségét. Veszprémtől pár kilométerre, nyugatra járunk, a hegység déli részének északi peremén, még pontosabban a Szentgál és Veszprém között hullámzó 400 méteres hegykúpoknál. Piros utunk főként a patakokkal kísért hegylábak mentén kalauzol, de kisebb kaptatókat letudva fel is megy egyik-másik magaslatra, ahol nem csupán panorámák várnak ránk. A 20 km hosszú táv 500 méter szintemelkedést foglal magában (a kihagyhatatlan kitérőkkel együtt), könnyen szakaszolható, és gyakorlatilag mindegy, hogy melyik végpontjáról indulunk. Mi Szentgálról kezdjük a bemutatást, ahová Veszprémből óránként vagy félóránként járnak közvetlen buszok, ami roppant kényelmessé teszi a túra logisztikáját.

Szentgál a maga közel 10 ezer hektáros kiterjedésével Veszprém vármegye legnagyobb közigazgatási területű községe, illetve harmadik legnagyobb területű települése. A méret azonban csak egy dolog, a falu egy kis, csendes helység benyomását kelti, melynek központjában csatlakozunk rá a piros sávjelzésre. Ezt a jelet fogjuk a vármegye székhelyéig kísérni, s csupán kisebb letérőket teszünk róla a túraélmény teljességéhez. Szentgálon egyébként a templomon és egy-két takaros portán kívül különösebb látnivaló nem akad, így a településről kivezető Rákóczi utcán egyből nekiveselkedhetünk a tőlünk keletre fekvő táj felfedezéshez.

A monda szerint Szentgál egy szentéletű remete után kapta a nevét, aki itt élt egy barlangban és Gálnak hívták. A valóságban (Györffy György történész professzor kutatásai szerint) egy Sankt Gallenből érkező hittérítő pap járta ezt a környéket: innen eredhet a helynév. Ami biztos, Szentgál a 13. században már létezett, lakói pedig a királyi udvar számára kutyákat tenyésztettek, melyek a vadászatokat segítették. Ezért az érdemükért a helyi családok 1328-ban nemesi címet kaptak, adómentességi kiváltságukat pedig hosszú ideig megőrizhették.

Szántók, kaszálók, elkerített földek közé vezet a földúton haladó utunk. Hátunk mögött a templomtornyaival búcsúzó falu terül el, előttünk a Lóhágató, a Köves-kút-tető, és a barlangot is rejtő Mecsek-hegy erdővel fedett púpjai sorakoznak. Utóbbi magaslat meredek lábához vadkerítés mellett haladó ösvényünk is elvezet, amelyről rövid, ugyanakkor meredek leágazással a Kőlik-barlang bejáratához lehet felkapaszkodni. A vasajtóval védett barlangbejárat önmagában nem sok látnivalót tartogat, max. a sziklaformák kedvelőinek szolgál némi érdekességgel.

Kőlik-Barlang

A középkor óta jelentéktelennek tartott sziklahasadék 1986-ban keltette fel a barlangkutatók érdeklődését, és okozott óriási meglepetést: a járat bontása közben szenzációs régészeti leletekre bukkantak. Az ásatás során rézkori edénytöredékek, bronzkori urnák, római pénzérme, valamint Árpád-kori fazekak maradványai kerültek elő. Az őslénytani leletek közül a legizgalmasabb egy barlangi medve koponyacsontja volt. Az i.e. 9. századból származó urnasíros kultúra alapján feltételezik, hogy a helyet temetkezési szertartás céljára is használták.

Az 1993 óta fokozottan védett „külik” jelenleg ismert járatainak hossza 420 méter, mélysége 42 méter. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által szervezett barlangtúrák során olyan, bakonyi viszonylatban ritka formációkat láthatunk, mint a Nagy-terem heliktitjei (görbe cseppkövek) és a falakon néhol megőrződött lemezes kalcitkiválások. Ezen kívül láthatunk cseppkőoszlopokat, kisebb álló- és függőcseppköveket, valamint díszes borsóköveket is, melyek nem jellemzőek a dolomitbarlangokra.

Jó ideig egy kerítés és a ránövő bokrok szűkében vezet az ösvény, mígnem kiérünk a meredek hegyláb alatt futó Cinca-patak völgyárkába. Széles irtáson, komfortos menetben kísérjük az alig szem elé kerülő csermelyt, ami nevében ma már nem élő népi kifejezést őriz, jelentése: „időszakos, aszályos nyarakon kiszáradó gödör”. Balunkon szelíd, lankás táj, jobbunkon hirtelen magasba szökő ormok kísérnek, egészen a Bánd határában fekvő Miklós Pál-hegy lábáig. Itt az ösvényünk felhág a meredeken, de nem csupán a kilátás kedvéért, a hazai erdőtáj egy kuriózumát is felfedezzük.

Őstiszafás a hegyoldalban
A Szentgáli Tiszafás hazánk egyetlen nagy kiterjedésű, őshonos tiszafása. Rendkívül lassú növekedésű, akár ezer évet is megélő örökzöld, ami Európa-szerte visszaszorulóban van. Hazánkban összesen két természetes előfordulása létezik, az egyik itt a Bakonyban, a másik a Bükkben, Ómassa és Lillafüred környéki sziklás részeken, de utóbbi helyen csupán néhány példány él. A Szentgáli Tiszafás 1951 óta védett terület, de sajnos az egyedszám az elmúlt ötven évben jelentősen megfogyatkozott. A 1970-es években Dr. Majer Antal – akiről a Mikós Pál-hegy tetején kilátót neveztek el – vezetésével végeztek itt nagyszabású botanikai vizsgálatokat, ekkor 120 ezer egyedet számoltak össze, napjainkra ez a szám 12 ezerre csökkent.

Idehaza ritkán lát ilyet az ember. Szürke, oszlopként magasba törő bükkök között örökzöld fácskák tarkítják a hegyoldalt. Télvíz idején még kontrasztosabb a látvány. Helyenként csak egy-két magányos tiszafaegyed pettyezi a csupasz tájat, máshol egységes zöld erdőfoltot alkot a tiszafa. A hegyoldalban szerpentinező tanösvénnyel közösen vesszük be magunkat a tiszafás sűrűjébe. Kihelyezett táblák regélnek e különleges fafaj múltjáról és jelenéről, egyedi tulajdonságairól. Utunk a tanösvényt csak részben járja be, egyik legizgalmasabb részét, a hegy északi, sziklás oldalában lépcsőkön haladó szakaszát nem érinti. Érdemes kis leágazással a Miklós Pál-hegynek ezt az arcát is megcsodálni, és amennyiben teljesen leereszkedtünk a hegylábhoz, megfontolandó, hogy további plusszal (oda-vissza 2 km) ellátogassunk a közeli Bánd határában álló Essegvár romjaihoz, ahol rusztikus kőtorony enged rálátást a környékre.

Csodás piknikezők a Miklós Pál-hegyen
A hegyen kanyargó ösvényünket nem csupán a tiszafás üdítő látványa tölti meg hangulattal. Pár méteres leágazással egy térképen is jelzett, ám mégis eldugott idilli pihenőre lelhetünk a magaslat nyugati szegletében. Tóni bácsi kunyhójának hívják ezt a közelmúltban felújított panorámás fakuckót, ami egyszerre nyújt eső idején menedéket, a piknikezéshez meg elbűvölő környezetet. Tüzet itt viszont tilos rakni! Ha olyan táborhelyre vágyunk, ahol sütögethetünk is, akkor a hegy keleti oldalában, a piros út mentén fekvő, szintén faházzal bíró táborhelyet ajánljuk.


Utóbbi táborhelytől a piros háromszögjelzés vezet fel a csupán 300 méterre található Miklós Pál-hegy 489 méter magas tetejére, ahol újfent padok, asztalok és tűzrakó nyújt erdei komfortot, ám a fő attrakciót a 22 méteres kilátó jelenti. A Dr. Majer Antalról elnevezett hatalmas fatoronyból a Bakony északi és déli tájaira, az azokat elválasztó Veszprém-Devecseri árokra, és a Balaton-felvidék vonalaira is rálátunk.

A névadó Dr. Majer Antal egyetemi tanár és erdőmérnök volt. Munkájának fókuszában az erdei ökoszisztéma, az erdők természetes felújítása állt. Ő mérte fel részletesen a szentgáli tiszafás botanikai, állományszerkezeti és termőhelyi értékeit. Munkássága során számos maradandót alkotott az erdőművelés tudományában.

A piros út némi kanyarral teljesen leereszkedik a Miklós-Pál-hegy északi lábához. Túránk 10. kilométerét járva ismét egy patak partján találjuk magunkat, de ez már a Séd, melynek régies neve egyszerűen „patakot” jelent. Ez a Herendtől északra fakadó kis patak bájos kísérője lesz túránknak, szelíd cikázásáról nem is gondolná az ember, hogy régen árvizeivel jelentős pusztításokat okozott a környéknek. A Séd ugyanakkor rengeteg hasznot is termelt: a Szent Benedek rend története szerint a patak vizét már 1037-ben malomkerék hajtására használták. 1876-ban a Sédnek csupán a veszprémi szakaszán 15 malom üzemelt. A 20. század közepéig ezek megszűntek, de számos malomépület még ma is áll – igaz, jelentős részük meglehetősen elhanyagolt állapotban.

Bánd délkeleti határában átkelünk a Séden, és először csak tisztes távolságból, a Déli-Bakonyra jellemző nyílt, kopár dombtájban követjük a víz irányát, ami a hegyek lábát kerülgetve Veszprémig, majd onnan tovább Fejér vármegyébe kanyarog.

A Vár-hegy alatt már szorosan a patak mellett vezet a cserjéssel, susnyással szegélyezett széles irtásunk, mígnem a kényelmes földutat Márkó határában, illetve a Malom-hegy alatt – ismét átkelve a Séden – aszfaltcsíkra cseréljük. Gyalogosként is tetszetős ez a 2023-ban átadott fejlesztés, de a Márkót Veszprémmel összekötő kerékpárút minden bizonnyal két keréken nyújt igazi élményt: patakkal kísért tükörsima aszfaltja első pillantásra is kényelmes és hangulatos gurulást ígér.

Mi csupán másfél kilométert haladunk a flaszteren, majd miután a piros bevisz az erdőbe, elkezdjük a Csatár-hegy megmászását. Még lombfakadás előtt is változatos képet mutat az erdő. Különböző méretű, formájú és színű fák alkotnak elegyest, melyben a bükk, a virágos kőris, a korai juhar, a tölgy és a nagylevelű hárs, valamint néhol még a fenyő is megtalálható. Kikelet idején a hegy északi felét hóvirágtelepek lepik el, később a medvehagyma veszi birtokba az aljnövényzetet.

Tizennégy kilométert megtéve érünk fel a Csatár-hegy részben csalódást okozó 375 méteres tetejére. A hiányérzetet nem a természet, hanem egy eltűnt kilátó okozza, ami itt állt 2019-ig. A régi Cholnoky-kilátó helyére épült új torony mindössze 16 évig szolgálta a turistákat, majd életveszélyessé vált állapota miatt le kellett bontani. Az anno háromszintes kilátó legfelső emeletén 10 méteres magasságból pásztázhattuk a körpanorámát, melyben Veszprém városa, nyugat felé a Séd-völgye, Márkó, az Essegvár romjaival látszó Bánd, délnyugatra a Kab-hegy, illetve Nagyvázsony látszódott. Észak felé fordulva a Hajag és a Papod tűntek fel, északkeletre Várpalota felé lehetett ellátni. Ennek a kilátásnak mi csupán egy részét érzékelhetjük a föld szintjéről, ahol padokat és asztalokat, illetve Cholnoky Jenő, a neves földrajztudós és író emlékövét találjuk.

A piros háromszögjelzés nem áll meg a Csatár-hegy csúcsán, kivezet a magaslat északnyugati letöréséhez, ahol növényzet híján zavartalanul élvezhetjük elsősorban a Séd völgyére és a szemközti hegyvonulatra nyíló pazar kilátást. Ez a természetes kilátópont némiképp kárpótol minket a csúcson elmaradt katarzisért.

Enyhe lejtésben Veszprém irányába folytatjuk az utat, kisvártatva pedig hangulatos kápolna mellett haladunk el. A Szent Kereszt tiszteletére emelt szentély állítólag azért vált búcsújáró hellyé, mert építtetője, az itt remetéskedő Frater Nerbt Hilarius megszerezte a Szent Kereszt egy kis darabkáját. Az adományokból létrejött kápolna 1767 óta fogadja a híveket, és azóta is búcsújáró helyként tartják számon, ahol minden év első vasárnapján tartják az ünnepélyt.

Átvágunk a Veszprémhez tartozó Csatár településrész utcáin, majd ezt követően a Nagy-rét, avagy „bakonyi sztyepp” felé vesszük az irányt. A hegység déli részeire oly jellemző csalitos, kopár dolomitplatók csupaszon hullámzó térszínei valóban messzi tájak hangulatát idézik: mintha csak a prérin lennénk.

Nem tart túl sokáig ez a nyílt rész, és egykettőre megint megváltozik körülöttünk a terep. A térképen is jelzett 300 éves tölgyeknél beereszkedünk a mélyen bevágódott Tekeres-völgy sziklás partfalai közé, ahol kopott dolomittömbökre települt fenyőfák fokozzák a táj változatosságát. Elhagyott kertek mellett haladunk, a Csatári-malomnál pedig újból a Séd mellé szegődünk. Ismét az új kerékpárúton trappolunk, s talán szép is lehetne ez a szakasz, de a patak és az aszfaltút közé ékelődött szegénytelep szemetes és romos kalyibái elég nyomasztó látványt nyújtanak.

Átkelünk a 8-as út alatt, majd immáron rendezett lakóövezetben folytatjuk az aszfaltozást, miközben elhaladunk a Laczkó-forrás mellett. Ekkor már a Gulya-domb alatt járunk, ami a veszprémiek első számú kirándulóhelyének számít, mivel ez a parkosított erdőfolt a város közvetlen határában áll. Sétányok, pihenők, tornapályák, illetve egy nagyszerű kilátó nyújt kikapcsolódást a dombtető bejáróinak, amit semmiképpen sem érdemes kihagyni, ha először járunk erre.

Különleges acéltorony – Gizella királyné-kilátó

A Gulya-domb régi, faszerkezetű kilátójának helyén 2016-ban adták át a panorámájával és egyedi formavilágával egyaránt lenyűgöző új messzelátót. Az acélmonstrum mintegy 51 tonnát nyom, 7500 csavar tartja össze a 1615 db alkatrészt, amely hét emeleten enged rálátást a környékre. Legmagasabb kilátószintje 17,5 méteren van. A kilátó különlegessége formájában is megmutatkozik: úgynevezett parabolikus hiperboloid, azaz ívesnek látszik, de valójából egyenes acélrudakból áll össze.

A névadó I. István király hitvese, az első magyar királyné volt, és mivel székhelyeként használta Veszprémet, ettől kezdve a magyar király feleségének megkoronázási joga a veszprémi püspököt illette meg (emiatt lett Veszprém „a királynék városa"). A szerkezet legfelső teraszáról Veszprém látványa vonzza a tekintetet, majd a várost övező, lapos, alacsony fennsíkot nyugat-délnyugati irányban a Balaton-felvidék púpozza fel. Északon a Bakony fő tömege, a Magas-Bakony domború rögvilága köti le a figyelmet - a Papodot nemcsak kiemelkedő méretei, de kilátója is megkülönbözteti.

A rövid kitérő után a Gulya-domb platójának északi, helyenként csodás kilátást engedő szélén gyalogolunk a belváros irányába. A piros jelzés elhalad a híres Afrika-kutatóról, Kittenberger Kálmánról elnevezett Növény- és Vadaspark mellett, ami Magyarország harmadikként alapított állatkertje. Ugyanakkor ha látni szeretnénk a Gulya-domb lenyűgöző függőleges sziklafalát, érdemes a pirosról lecsatlakozni a Rovaniemi-lépcsőn. (A finn Rovaniemi testvérvárosa Veszprémnek. A két város közös kulturális és turisztikai fejlesztéseként jött létre a lépcső.)

Gyors ereszkedést követően a Séd partján már sétányon járva élvezhetjük a borostyános kőfal szemet gyönyörködtető pompáját, mígnem felbukkan előttünk a veszprémi vár pazar látványa, ami méltó zárása a közel 20 km-es bakonyi túránknak. Természetesen a vár, illetve az egész város további látnivalót és programokat kínál, ennek kiaknázása csak rajtunk múlik. Amennyiben elfáradtunk, a vár alatt futó piros utunk már több buszmegállót is érint, amely járatai akár a vasútállomásra is gyorsan eljuttatnak.

Cikkajánló