Som-hegyi turistaház - Követendő példa

Közel hat éve lesz annak, hogy a Som-hegy turistacsalogatója újjászületett. Ünnepélyes átadóján magazinunk stábja is jelen volt, minket pedig furdalt a kíváncsiság, miként alakult a sorsa a Pilisi Parkerdő Zrt. égisze alatt működő objektumnak.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila
2019. május 2.

Közel hat éve lesz annak, hogy a Som-hegy turistacsalogatója újjászületett. Ünnepélyes átadóján magazinunk stábja is jelen volt, minket pedig furdalt a kíváncsiság, miként alakult a sorsa a Pilisi Parkerdő Zrt. égisze alatt működő objektumnak.

 

A Pilis kapujában
 

A közigazgatásilag a Pest megyei Pilisszántó községéhez tartozó turistaházat a Pilisi-hegyek csodás látványt nyújtó sasbércei keretezik, fekvése ennek megfelelően több mint festői, az anyatelepülés házai pedig éppen akkora távolságra fekszenek, hogy a civilizáció ne rondítson bele az erdei idillbe. Az Országos Kéktúra pilisszentkereszti bélyegzőhelye körülbelül 1 km-re van innen, így a szálláshely a Kéken vándorlók számára is remek lehetőséget nyújthat a lazulásra. Többször elhangzott eddig, hogy turistaház a som-hegyi, pedig valójában kulcsosház, hiszen állandó személyzete nincsen, és el kell kérni a kulcsát a gondnoktól, akitől egyébként az úthasználati engedély is beszerezhető, amellyel legálisan vehetjük igénybe a házhoz vezető rövidke, de alapesetben sorompóval lezárt erdészeti utat. Tömegközlekedéssel szintén szuperül megközelíthető a létesítmény, hiszen a pilisszentkereszti Forrás utca buszmegállójából csupán 1 km-t kell gyalogszerrel megtenni. Az évszázados múltú ház hosszú évtizedeken át erdészeti szolgálati lakásként üzemelt, majd 1983-ban a turisták előtt is megnyitotta kapuit. Harminc évre rá globális felújításon, átépítésen és modernizáción esett át, az eredmény pedig magáért beszél.

 

Közös használatú otthon

 


 

Április elejére időzített látogatásunk alkalmával nagy szerencsében volt részünk, ugyanis egyedüli vendégekként lakhattuk be a Som-hegy kulcsosházát egy éjszaka erejéig. Az L alaprajzú, kétemeletes, cseréptetős, tájba illeszkedő, a terméskő és a fa összhangjának köszönhetően természetközeli eleganciát sugalló szállásépület küszöbét átlépve olyan érzés kerített minket hatalmába, mint az évekkel korábbi átadón.

 

Ha kíváncsi vagy, mit tapasztaltunk ottlétünk során, illetve milyen attrakciókkal kecsegtet a környék, lapozz bele a Turista Magazin májusi lapszámába! Korábbi magazinjainkat itt tudod megrendelni, de ha biztosra akarsz menni, fizess elő, így nem maradsz le semmiről!

 

Kapcsolódó tartalmak:

Drónvideó a Pilis legmenőbb kilátójáról

Rakéták a Pilisben

Római utak a Pilisben

Beszédes sziklatornyok a Pilisben

 

 

 

 

Cikkajánló