Sose találnád ki, hogy ez egy gyöngybagoly hangja

Hacsak nem értesz különösen a baglyokhoz, és nincs a szemed előtt egy ilyen pelyhes példány.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Mályi Madármentő Egyesület Facebook
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Wikipédia
2023. július 3.

Hacsak nem értesz különösen a baglyokhoz, és nincs a szemed előtt egy ilyen pelyhes példány.

Így jelzi a gyöngybagolyfióka, hogy éhes – írják a mályi madármentők a Facebook-oldalukon egy cuki videó kíséretében. Még a felvételt nézve is nehéz összekapcsolni a furcsa szívó-sziszegő hangot az apró, bolyhos jószággal:

Az az igazság, hogy a kisbagolynak felnőttkorára sem lesz sokkal barátságosabb a hangja:

A gyöngybagoly (Tyto alba) Magyarországon fokozottan védett. Elsősorban szív alakú arcfátyláról lehet felismerni. Élőhelyei megfogyatkozása miatt van veszélyben, de a külterjes állattartás és a tanyasi mezőgazdálkodás csökkenése is szerepet játszik az állomány hanyatlásában. A bagolyfaj ugyanis állattartó telepeken, magtárakban, elhagyott padlásokon, templomtornyokban szeret fészkelni (de szerencsére elfoglalja a mesterséges költőládákat is). Sajnos a gázolások, a másodlagos mérgezés és a nyestek is fenyegetik az állományt.

A gyöngybagoly étlapján pockok, cickányok, egerek szerepelnek, de az apró énekesmadarakat sem veti meg. Amikor sok a táplálék, több fióka születik. A gyöngybaglyok általában 4-9 tojást rak, rajtuk a tojó kotlik, a hím pedig addig táplálékot keres. A faj márciustól októberig költ, néha kétszer is egy évben. Röpte szinte hangtalan.

Cikkajánló