Szabadon engedték a ködben megsérült darvakat

A szegedi Fehér-tó környékén a hétvégén több daru is megsérült, illetve elpusztult, mert a sűrű ködben légvezetékekkel, épületekkel ütköztek. Néhányuknak azért szerencséje volt, őket most engedték szabadon a Szegedi Vadasparkból.

 

Szerző:
knpi.hu/MTI
Fotó:
Bilek Ferenc / KNPI
KNPI
Kelemen Zoltán Gergely / MTI
2017. november 29.

A szegedi Fehér-tó környékén a hétvégén több daru is megsérült, illetve elpusztult, mert a sűrű ködben légvezetékekkel, épületekkel ütköztek. Néhányuknak azért szerencséje volt, őket most engedték szabadon a Szegedi Vadasparkból.

 

 

Mi is hírt adtunk róla, hogy november 25-én több mint harminc összezúzódott darvat találtak a Fehér-tó környékén. Az éjszakázni beszálló madarak közül több tucat ütközött magasfeszültségű légvezetékkel vagy épületekkel a tejfehér ködben. Múlt pénteken és szombaton a természetvédelmi őrök és a helyiek végül 40 elhullott és 13 sérült darut gyűjtöttek be Szeged, Hódmezővásárhely, Dóc, Szatymaz és Sándorfalva településekről, valamint Pusztaszer, Tömörkény és Fülöpszállás külterületéről - írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján

 

 


A sérült darvak a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába kerültek. Hét madár szerencsére csak könnyebb sérüléseket szerzett, őket meggyűrűzték és november 28-án délután szabadon engedték.

 


Az európai darunépesség egyik legfontosabb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak vonuló tömegei novemberre elérik a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét.

 

 

Az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. Az elmúlt évek monitoring adatai szerint az őszi vonulás során a Szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma november közepén eléri a 20-30 ezres létszámot, de a nemzetipark-igazgatóság idén még ennél is több, 40-65 ezer madárról számolt be.


Ha még többet szeretnél tudni a darvakról, kattints ide

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tömeges darupusztulás a köd miatt

Megtanítják a gólyáknak, hogy nagy ívben kerüljék el a villanyoszlopot
Zokni, a gólya, csak egy a 168 ezerből
Újra költött a daru Magyarországon
Ezrével szállnak a darvak Kardoskút felett
Európa legvastagabb madárszőnyege vár a Hortobágyon

Cikkajánló