Szalakótasiker a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Több mint négyszáz pár költött a térségben, ami jórészt a kihelyezett mesterséges odúknak köszönhető.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Máté Bence / rollerproject.eu
Horváth Tibor / rollerproject.eu
Orbán Zoltán / MME
Horváth György / rollerproject.eu
Loki Csaba / rollerproject.eu
2019. július 30.

Több mint négyszáz pár költött a térségben, ami jórészt a kihelyezett mesterséges odúknak köszönhető.

A Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi részterületén rendkívül sikeresen költöttek idén a szalakóták - írják a kmnp.hu-n. Ez azért nagyon jó hír, mert a szalakóta Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft, teljes hazai állománya pedig 1400-1600 párra tehető.

 


A Kis-Sárréten nem sok jóra számítottak a szakemberek, ugyanis a madarak a megszokottnál később érkeztek meg, és a kezdeti időszak nem ígért jó költési eredményt. Végül viszont azt találták, hogy 40 pár költ a területen, ami megközelíti az eddigi rekordpéldányszámot. A mesterségesen kihelyezett költőodúk mellett az irányított kaszálások és egyéb gyepkezelések is hozzájárultak az állomány megerősödéséhez.

 


A Kígyósi-pusztán 65 párnak 225 fiókája lett. Ezek már 2-3 hetesek, tollasodnak, de néhányban még kotlik a tojó. Ahhoz képest, hogy 2002-ben még egyetlen pár sem költött itt, ez szuper eredmény. Annak köszönhető, hogy mintegy ezer hektárt visszagyepesítettek, megnőtt a legelő állatok száma, és a rovarvilág is gazdagabb. Itt 75 odút helyeztek ki a szalakótáknak.

 

 

Dévaványán viszont mindig is fészkelt a madárfaj. Idén 30 pár költött, a maradék 60 fészekodúban seregélyek, mezei verebek, kuvikok, méhek, lódarazsak bújtak meg. Egy fészekben 4-5 fióka nevelkedett, a koraiak már ki is repültek, így találkozhatunk velük a pusztán.

 


Kardoskúton nőtt a szalakóták száma, idén 60-70 pár nevel fiókát. Többségük már tollas, néhányan még csak most keltek ki - itt a költésben körülbelül két hetes csúszást fedeztek fel.

 

 

Cserebökényben igazi szalakótadömping van: a 200 kihelyezett odúból 159-ben költöttek a madarak, és természetes odúban is találtak 5 párt. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szerint a területen kiemelkedőnek számít ez az év, mert jellemzően 4-5 fióka kelt ki a fészkekben.

 


A Csanádi-pusztákon 64 odúból 54-ben költ szalakóta. Az odúkat célirányosan helyezték ki, és figyeltek a megfelelő távolságra is. A szalakótafiókák egy része már kirepült, de a májusi esőzések miatt egy részüknél 2-3 hetes csúszás van, ők még csak félidősek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nevelőszülőkhöz kerültek az árva szalakótafiókák

Szalakótafiókát keltettek a Mályi Madármentő Állomáson

Megérkezett Apajra Eleven, a jeladós szalakótánk

Érkeznek a szalakóták, hamarosan véget ér a vonulás

Szalakótarekord Cserebökényben

Cikkajánló