Szarvasbőgéstúrák a Gemenci-erdőben kisvasúttal

Bárki meghallgathatja kora ősszel a gímbikák jellegzetes koncertjét a Gemenc Zrt. által szervezett szarvasbőgés-hallgató túrákon. 

Szerző:
MTI
Fotó:
facebook.com / Ökoturisztikai Központ
123rf.com
2019. augusztus 24.

Bárki meghallgathatja kora ősszel a gímbikák jellegzetes koncertjét a Gemenc Zrt. által szervezett szarvasbőgés-hallgató túrákon. 

Szarvasbőgés-hallgató túrákat szerveznek szeptember közepéig a Gemenci-erdőben. A túrák esténként a Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól indulnak; a természetbarátok augusztus 30-án és 31-én erdei vasúton és lovas fogaton is megközelíthetik a szarvasbőgéstől hangos területeket, szeptember 6-án, 7-én, valamint 13-án és 14-én pedig erdei vasúttal érkeznek a helyszínekre.

 

 

A kirándulások Pörbölyről indulnak 17.30-kor. A résztvevők a „Gímvallatás” elnevezésű program keretében hullajtott agancsok és bőgőkürtök bemutatóján vesznek részt, majd Mosonyi Szabolcs A gemenci szarvasok című természetfilmjét lehet megnézni. Ezek után a csoportok kisvasúttal indulnak az erdő azon részébe, ahol meg lehet hallgatni a szarvasok bőgését. A program este, 20.30 körül ér véget. Augusztus 30-án lovas fogattal lehet megtenni ugyanezt a túrát, illetve ezen a napon egy borkóstolóval egybekötött vacsorára is meghívják a látogatókat.

 

 

Mivel ezek a programok többórásak, és csak akkor van értelmük, ha a kirándulók csendben hegyezik a fülüket, ezért ezeket a túrákat gyerekeknek nem ajánlja az erdőgazdaság. Cserébe egy külön kirándulást szerveznek a kisebbeknek szeptember 13-ára; ekkor az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban kézműves-foglalkozások is várják a csendes fülelést hamar megunó gyerekeket - olvasható áll a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ közleményében. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, bővebb információ ezen az oldalon található.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szarvasbőgésre vadásztunk Budakeszi legnépesebb erdejében

Vasút a vadonban - Gemenci Állami Erdei Vasút

Cikkajánló