Szavazz 2019 turistaszállására!

Nyomtatott magazinunk Hónap Turistaháza rovatának 2019-es termését gyűjtöttük össze Nektek, hogy kiválaszthassátok közülük a kedvenceteket!

Fotó:
Gulyás Attila (kiemelt kép)
2020. január 4.

Nyomtatott magazinunk Hónap Turistaháza rovatának 2019-es termését gyűjtöttük össze Nektek, hogy kiválaszthassátok közülük a kedvenceteket!

Bánkúti turistaház

Sícentrum pecséttel

A Bánkúti turistaház kéktúrázóknak kihagyhatatlan (mindenképpen ide kell jönni pecsételni, ha valaki teljesíteni szeretné az OKT-t), a Bükk-fennsík és az Északi-Bükk csillagtúrás felfedezésére vállalkozó gyalogtúrázóknak pedig ideális kiindulópont. A bringások értelemszerűen messzebbre is merészkedhetnek. Társasági összejövetelekre is alkalmas lehet, de csak akkor, ha a létszám nem lép át egy bizonyos keretet, mert a négy villanybojlernyi meleg vizet bizony nem lehetetlen elfogyasztani, és a vizesblokkok befogadóképessége sem fog megnövekedni egyik pillanatról a másikra.

Pihentető alvásra természetesen mindenki számíthat, az éjszakai járkálás és a hangoskodás azonban kerülendő, mert a részben faszerkezetű szálláshely hangszigetelése finoman szólva sem hatékony. Az étterem közelsége, a feltálalt ételek minősége, józan árazása, na és persze az üzemeltetők fiatalos, konstruktív, progresszív hozzáállása nagyot lendít az összképen. Akkorát mindenféleképpen, hogy érdemes legyen felvenni Bánkút turistaházát a bakancslistánkra.


Brilli Gyula menedékház

Az ikonikus bazilikalátó

Bár látogatásunk idején hajnalig dolgoztam, szokatlanul frissen és energikusan ébredtem hatkor. Ehhez nagy valószínűséggel hozzájárult az előző este isteni vacsorája, amelyet nemcsak frissen készítettek, de szépen is tálaltak, továbbá az, hogy a laptopból fel-felpillantva olyan éjszakai látványban gyönyörködhettem, amelyben csak ritkán van részem. Kávéval a kezemben járkáltam a ház körül, ahová egy rakás turistajelzés is felvezet, üdvözöltem a kecskéket, elsétáltam a közeli kilátópontig, majd vissza.

Párszor megismételtem mindezt, aztán kinyitott az étterem, és az addigra előkerült társaimmal leültünk reggelizni. Egyetértettünk abban, hogy ez egy baromi jó hely. Azoknak, akik nagyszerű panorámára, kényelmes ágyra, cicomamentességre, autentikus menedékház-feelingre, egy csepp turistatörténelemre, friss levegőre, teraszon ücsörgésre, ízletes fogásokra, kedves, figyelmes kiszolgálásra, civilizációban maradós elvonulásra vágynak. Az Esztergomhoz közeli Brilli-örökséget jelenleg egy lelkes, zömében fiatalok alkotta csapat élteti tovább, s úgy hiszem, ügyesen csinálják.


Galyatető Turistacentrum

A minimalizmus varázsa

A Galyatető Turistacentrum az igényes, a különlegességeket előnyben részesítő természetjárókat megcélzó hazai szálláshelypaletta meghatározó színfoltja, amely elsősorban építészeti és konceptuális szempontból egyedülálló. Jellegéből fakadóan magashegységi környezetben is megállná a helyét, legyen szó akár Svájcról, akár Ausztriáról. Széles vendégkör kiszolgálására alkalmas, hiszen nemcsak saját tisztálkodóhelyiséges szobákkal, hanem nagy befogadóképességű dormitóriummal, sátorhelyekkel, egy prémiumminőségű (12 + 3 fős, 5 szobás, 2 fürdőszobás, gépesített és teljesen felszerelt konyhás, zárt udvaros) apartmanházzal, a Galya-kilátóban pedig klassz bivakterekkel várja a mátrai környezetre, kávéspecialitásokra, ízletes ételekre és finomabbnál finomabb italokra vágyókat.

Elhelyezkedésének köszönhetően hosszabb-rövidebb gyalogtúrák garmadájából választhatnak az itt megszállók, amelyek még a tapasztaltabb túrázók számára is megannyi felfedeznivalót tartogatnak. A bringával érkezőkre is gondoltak az üzemeltetők: a dizájnos asztalokkal és padokkal ellátott kerthelyiségben kerékpártároló és -mosó is helyet kapott. És végül, de nem utolsósorban egy kis alapterületű, ugyanakkor meglepően jól eltalált termékrepertoárt kínáló túraboltocska is tartozik a turistakomplexumhoz, ahol alkalom nyílhat az otthon felejtett, netán a felszerelésünkből még hiányzó outdoor csecsebecsék beszerzésére.


Galya-kilátó

Panorámatorony és bivakszállás

A Galyatető Turistacentrum szomszédságában, a Péter hegyesén, 960 méteres tengerszint feletti magasságban áll a jelenlegi formáját 2014-ben elnyert Galya-kilátó, amely a több mint tízméteres látszóbeton ráépítésnek köszönhetően (az eredeti, 1939-ben épült kilátó 17 méteres volt) lenyűgöző, 360 fokos panorámát kínál. Az építményre rozsdamentes hálóval körbevett, kettős lépcsőspirál kúszik fel, az újonnan épített rész pedig színes ablakszemekkel bevilágított, kerek búvóajtókon át megközelíthető bivakhelyiségeket rejt, szám szerint hármat.

A szögletes tereket a látszóbeton letisztultsága és markáns textúrája, valamint a kerek nyílásokon bejutó, színesre festődő fénysugarak játéka uralja. Ahogy a nap az égbolton jár, folyamatos a változás, szüntelen a körforgás. Az alacsony faráccsal részlegesen fedett padlójú betonfülkék mindegyike ötszemélyes. Az intimitásról egy retesz, a légáramlásról a búvóajtó szándékosan nem hermetikus kialakítása, míg az esti sötétség elűzéséről egy mennyezeti lámpa gondoskodik. Gyors Wi-Fi is van, még mielőtt valaki nagyon megijedne, hogy lemarad a létfontosságú ímélekről vagy az aznapi 475. világmegváltó Facebook-bejegyzésről. A bivakszálláson alvók turistacentrum közelében található kültéri vizesblokkot, illetve a főépületi mosdókat és zuhanyzókat vehetik igénybe. Az év minden napján látogatható Galya-kilátóba csak azt követően lehet fölmenni, hogy bedobtunk egy 200 Ft-os érmét az automata beléptetőkapuba. Mi már többször, a kemény mínuszok idején is aludtunk odafönt: állati klassz élmény, csak ajánlani tudjuk.


Gunyakúti kulcsosház

Nomád romantika csobogással

A Telkibányához közeli Gunyakúti kulcsosház elképesztően menő szálláshely olyan pároknak, családoknak és kisebb baráti társaságoknak, amelynek tagjai nem idegenkednek a kétkezi munkától és az elsőre talán kissé fapadosnak tűnő léttől, az egyszerű dolgokban rejlő élményekre, a lelki nyugalomra és a mindennapokból való életmentő kiszakadásra ugyanakkor prioritásként tekintenek. Persze azoknak is ajánlott, akik csak bulizni akarnak, és ehhez nem egy falrobbantó hangrendszert kívánnak segítségül hívni, hanem beérik egymással, a tábortűzzel, az erdő aurájával, na meg azokkal a szokásos hangulatfokozó folyadékokkal, amelyek felbukkanását legfeljebb az absztinens fényevők képesek meggátolni.

Harmónia ide vagy oda, van úgy, hogy ki kell mozdulni. Szerencsére errefelé garantált az élményszerzés még akkor is, ha csupán pár órás kiruccanást tervezünk. Gyalogszerrel bűn lenne kihagyni az építészeti és ipartörténeti látványosságokat tartogató Telkibányát, ahol ráadásul jókat is ehetünk, a közeli Király-kutat, ahonnan akár az Aranyásók útja névre hallgató tanösvényt is végigjárhatjuk, de Hollóháza vagy Bózsva felé is útnak indulhatunk, ha egy kicsivel több időt szánnánk a Zempléni-hegység felfedezésére. Érdemes.


Háromhutai vendégház

A zempléni marasztaló

Tökéletesen megértem azokat, akik egy ilyen kategóriájú, természetjáró szemszögből nézve túlzás nélkül fullosnak nevezhető szálláshelyen kizárólag lazulni, kertben napozni, könyvet olvasgatni, na és persze napjában háromszor étkezni szeretnének. Nincs ebben semmi ördögtől való. Ahogy abban sem, ha valaki aktívan kívánja eltölteni a szabadidejét. Ha a Háromhutai vendégházat választjuk bázisunknak, nyert ügyünk van. Gyalogszerrel célba vehetjük például a közeli pálos kolostorromot, Regéc várát, Mogyoróskát, Erdőhorvátit, Makkoshotykát vagy Komlóskát, továbbá felkereshetünk többtucatnyi hűsítő forrást és látványos sziklaformációt.

Bringával persze még több lehetőség kínálkozik, hiszen két keréken többek között Boldogkőváralja, Sárospatak vagy Sátoraljaújhely is viszonylag gyorsan elérhető. Az autós csillagtúrát tervezőknek a Tokaji borvidék pincészeteiből származó tételek itteni elfogyasztása szintén egy klassz programpont lehet. Egyvalamiről még szót kell ejteni: vendégkör. Ez a szálláshely elsősorban természetszerető, minőségpártoló családoknak, kisebb-nagyobb baráti társaságoknak, vadászoknak, illetve azoknak a (kék)túrázóknak való, akik úgy érzik, megérdemelnek némi luxust a kimerítő baktatás után. Az itteni szolgáltatások árai valóban a színvonalat tükrözik, érdemes ezt személyesen is letesztelni.


Laky Demeter turistaház

Paplak-metamorfózis Reziben

A Laky Demeter turistaház elsősorban azok szívébe fogja belopni magát, akik nemcsak egy szuper ár-érték arányú turistaszállásra, hanem egyúttal harmonikusan kertközpontú, emberi léptékre épülő, hamisítatlan „vidékiteljesség-érzetre” is vágynak. Itt, Rezi központjában, az Országos Kéktúra nyomvonalától csupán pár méterre minden adott ahhoz, hogy kiszakadjunk a mindennapi verkliből, hogy visszataláljunk oda, ahonnan talán sosem kellett volna útnak indulnunk a fényesebbnek és gondtalanabbnak hitt jövő, azaz a mostani jelen felé.

Nem kell feltétlenül filozofikus lelkialkat ahhoz, hogy a Keszthelyi-fennsík egyik legszebb fekvésű községének szálláshelyén maradandó élményeket szerezzünk. Üljünk ki a kemence mellé, hallgassunk kakaskukorékolást, kóstoljunk isteni csipkebogyólekvárt, rakjunk egy gigászi tábortüzet, tapintsuk meg a száradó paprikák ráncos bőrét, próbáljuk megjegyezni a táblácskákra felírt almafajtaneveket, beszélgessünk hajnalig a szabad ég alatt, és amikor eljön az alvás ideje, annak a reményében térjünk nyugovóra, hogy másnap vagy legközelebb megismételjük majd mindezt. És ne hagyjuk ki a környék felfedezését: kezdésnek látogassunk el a Meleg-hegy északi nyúlványán trónoló rezi vár romjaihoz, megéri. Aztán vegyük szemügyre a Keszthelyi-hegység turistatérképét, bökjünk rá egy szimpatikus nevű településre vagy természeti értékre, és már el is dőlt, merre kell mennünk. Furcsán hangzik, de ilyen egyszerű az egész.


Márianosztrai vendégház

Sínek és hegyek szomszédja

A Márianosztrai fogadóépület és szálláshely főként a nagyobb létszámú baráti társaságok és az iskolás csoportok számára lehet szimpatikus, ami egyáltalán nem meglepő a hálóterek kialakításának tükrében. Pozitívum, hogy a kertben sátorozni is lehet, a konyha- és fürdőszoba-használat pedig valószínűleg nem lesz heves viták forrása, hiszen ezek a helyiségek (tekintélyes méretüknek és felszereltségüknek köszönhetően) jelentősebb emberáradattal is képesek megbirkózni.

A szálláshely maga nyugodt légkörű, és a civilizáció közelsége egyáltalán nem zavaró. Az erdei vasút nyújtotta előnyöket nem kell ecsetelni a zakatolást kedvelőknek, ahogy valószínűleg az sem fog nehézséget okozni az idelátogatóknak, hogy oda-vissza öt kilométert megtegyenek a Kopasz-hegy hívogató csúcsáig. A számtalan élményt tartogató börzsönyi hegyvilág tényleg csak karnyújtásnyira van innen, a piros és a zöld jelzések a telek végében futnak, kár lenne hát kihagyni a környék felfedezését. Rövidke ottlétünk során nagyon jól éreztük magunkat, munkánkat és az azt követő kötelező lazulást senki és semmi nem zavarta meg. Reméljük, nagyobb társasággal is lesz még módunk visszatérni.


Pelikán-ház Erdei Iskola

Elzamajor gyermekszigete

A Fejér megyei Seregélyes nagyközség külterületén fekvő Pelikán-ház Erdei Iskola mindenki előtt nyitva áll, de ne feledjük: nem véletlenül nevezik erdei iskolának, és ezt az erdei iskolát nem erdészet vagy nemzetipark-igazgatóság, hanem egy nagyközség általános iskolájának alapítványa tartja fenn. Mindennek tükrében elsősorban óvodai és iskolai csoportoknak javasoljuk a szálláshelyet, de nekik tiszta szívből és nagyon, hiszen rendkívül sokszínű programokon és foglalkozásokon vehetnek részt az itt táborozók, ami az üzemeltetők és a hozzájuk kapcsolható külsős szakemberek elvitathatatlan érdeme.

Másodsorban pedig nagyobb baráti társaságoknak, amelynek tagjai autóval vagy kerékpárral érkeznek, hogy felfedezhessék mindazon természeti és kulturális kincseket, amelyeket a Vértes–Velencei-hegyvidék, a Velencei-medence és a Közép-Mezőföld tartogat számukra. Jó tematikus program lehet a közeli védett természeti területek felkeresése, avagy a Gárdonyi járás bebarangolása is.


Som-hegyi turistaház

Követendő példa

A Som-hegyi turistaház nagyon szerencsés, hogy ott állhat, ahol áll: szép természeti környezetben, csodás hegyek és erdők ölelésében, a civilizációtól nem messze, de ahhoz nem is zavaróan közel. Belső tereinek elrendezése és remek felszereltsége lehetővé teszi, hogy nagyobb családok vagy baráti társaságok úgy töltsenek el akár több napot is a falai között, hogy közben szó szerint otthon érzik magukat.

Kéktúrázóknak és romantikázásra vágyó pároknak is erősen ajánlott a szálláshely, továbbá azoknak is, akik a szabad ég alatt vagy sátorban kívánnak éjszakázni. A ház közelében fák vigyázta tűzrakó hely és kültéri vizesblokk található, amely a tavaszi–őszi időszakban a bentiekhez hasonló komfortot nyújt. És persze nem feledkezhetünk meg a kis túlzással kőhajításnyi távolságra fellelhető látványosságokról sem, mint például a Pilis legmagasabb csúcsán emelkedő Boldog Özséb-kilátó, a páratlan Dunakanyar-panorámával büszkélkedő Prédikálószéki-kilátó, a Vadálló-kövek népszerű túracélpontja, avagy a vadregényes Dera-szurdok. Ha már itt vagyunk, célszerű felfedezni a környéket, hogy aztán újból és újból visszatérhessünk. Érdemes.


Tömördi vendégház

Kéktúrázók szolgálatában

A kőszeghegyaljai Tömörd község önkormányzati vendégháza az „átutazóban lévő” kéktúrázókon kívül legfőképpen családok, párok és kis létszámú természetjáró csapatok számára ajánlott. Kialakításából fakadóan egy-két éjszakás tartózkodásra minden további nélkül alkalmas, ennél hosszabbra tervezett látogatás esetén azonban – megítélésünk szerint – célszerű minél változatosabbá tenni a napközbeni programot, hogy elejét vegyük a túltengő energiákból táplálkozó kínlódásnak és unatkozásnak, amely jelenségek megszüntetésére önmagában nem képes a szálláshely.

Az a szerencse, hogy a környéken számos természeti és kulturális látnivaló vár felfedezésre, legyen szó a gazdag történelmi múltú Kőszegről vagy Szombathelyről, a pincesoráról híres Cákról, a Szent Vid-kápolna vigyázta Velemről, Bük fürdővárosáról, a Dunántúl legmagasabb, pompás panorámát nyújtó csúcsáról vagy a Kőszegi-hegység érdekes sziklaformációiról. Érdemes felkerekedni.


Vízvár vendégház

Dráva-parti teljesség

A Vízvár vendégház egy fantasztikus szálláshely, amelyet leginkább kisebb-nagyobb baráti társaságoknak, családoknak és romantikázós együttlétre vágyó pároknak ajánlunk. Olyanoknak való, akik képesek reggel egy csésze feketével annak örülni, hogy maradt még némi parázs az esti tábortűzből. Akik boldogan látogatnak el a kert túlvégébe a nedves fűben lépdelve. Itt ugyanis csend, vízre telepedő pára, méltóságteljes ártéri erdő, madár, ladik és nyugalom van. Persze horgászni is lehet, csak egy percre se felejtsük el, hogy nemzeti parki törzsterületen vagyunk.

Kitekinteni is érdemes, legfőképpen kerékpárral vagy kenuval, de gyalogszerrel is nekivághatunk a közeli tanösvények felfedezésének. Kulturális és természeti látnivaló egyaránt szép számban akad a környéken. Csurgó, Berzence, Somogyudvarhely, Bélavár, Heresznye, Bolhó, Babócsa, Péterhida, Barcs, Drávatamási – hogy csak a Dráva szomszédságában fekvő célpontok közül említsünk egy párat, a teljesség igénye nélkül. A szállás üzemeltetői szerint rengeteg a visszatérő vendég. Oka van.


Szavazz 2019 legjobb turistaszállására!
Bánkúti turistaház
Brilli Gyula menedékház
Galyatető Turistacentrum
Galya-kilátó
Gunyakúti kulcsosház
Háromhutai vendégház
Laky Demeter turistaház
Márianosztrai vendégház
Pelikán-ház Erdei Iskola
Som-hegyi turistaház
Tömördi vendégház
Vízvár vendégház
Created with QuizMaker




Cikkajánló