Szellemes borzongás és túrázós bőregérles - Programajánló hétvégére

Igencsak össze kell szedni minden bátorságodat ezen a hétvégén, ha Halloween közeledtével a Budakeszi Vadasparkba merészkedsz egy éjszakai vadlesre, de ha ijedős vagy, akkor botanikai ismereteidet is bővítheted a Füvészkertben, vagy három napig ünnepelheted, hogy 213 éves a Természettudományi Múzeum. Jó hír a legvagányabbnak, hogy ők szavannai kalandtúrát tehetnek a Városligetben.

Szerző:
Lénárt Léni
2015. október 29.

Igencsak össze kell szedni minden bátorságodat ezen a hétvégén, ha Halloween közeledtével a Budakeszi Vadasparkba merészkedsz egy éjszakai vadlesre, de ha ijedős vagy, akkor botanikai ismereteidet is bővítheted a Füvészkertben, vagy három napig ünnepelheted, hogy 213 éves a Természettudományi Múzeum. Jó hír a legvagányabbnak, hogy ők szavannai kalandtúrát tehetnek a Városligetben.

1. Boszorkányos kaland a maci mellett

 

Fotó: Shutterstock


A Budakeszi Vadasparkban, a BOR-ZOO-NGÓ program keretében, az éj leple alatt rendhagyó szakvezetés mellett mindent megtudhatsz a parkban élő állatok életéről, meghallgathatod, hogy éjszaka milyen hangokat hallatnak és meglesheted, hogy mennyire világít a szemük a sötétben. A páratlan éjszakai élményhez Halloween idején lúdbőrös mókázás dukál, így ne lepődj meg, ha a park állatain kívül szellemekkel, boszorkányokkal és más mesebeli hősökkel is találkozol majd a vadasparkban. Az elemlámpát és a bátorságodat ne hagyd otthon.
Mikor?
2015. október 31. 18.00 óra, kapuzárás 22.00 órakor
Hol?
Budakeszi Vadaspark, gyülekező a főbejáratnál
Bővebb infó: vadaspark-budakeszi.hu


2. Szavannai kalandtúra Budapest közepén

 

Fotó: www.museum.hu

 

Gerald Durrell, a híres természetbúvár is megirigyelhetné azt a menő interaktív kiállítást, amelyen az afrikai szavanna izgalmas világába csöppenhetsz egy borongós őszi hétvégén a fővárosban. A Titokzatos szavanna - Gyere el a bővös talizmánodért! c. tárlat mintegy 700 négyzetméteren, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban mutatja be Afrika sokszínű élővilágát: a jellegzetes állatfajok mellett meglepő természeti összefüggésekkel is megismerkedhetsz, miközben játékos feladatok segítségével próbára teheted a memóriádat, illetve kiderül az is, hogy mennyire vagy szemfüles. Többek között vizet és élelmet kell találnod a kietlen pusztaságon, de kihívás felismerni a vadállatok hangját és nyomait is. A kaland végén jutalom várja az ifjú felfedezőket.
Mikor?
2015. szeptember 19. - november 1.
Hol?
Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest
Bővebb infó: mezogazdasagimuzeum.hu

3. Kóstolgatós kiruccanás Tihanyba

 

A foglalkoztatóteremben baglyos pompon is készíthetnek a látogatók - Fotók: www.levendulahaz.eu, Shutterstock

 


Az ősz egy kicsit se vegye el a kedvedet a Balatontól, mert Tihanyban például remek programokkal várják a látogatókat ezúttal a Levendula Ház Látogatóközpontban. Pénteken az ínyencek nemzeti parki védjeggyel ellátott finomságokat kóstolgathatnak, a kert élményösvényén természetismereti szakvezetésen vehetsz részt, a foglalkoztatóteremben pedig baglyos pompon készítése közben teheted próbára a kézügyességedet a csemetével. A belépőjegy megváltásával a ház vendége vagy egy csésze levendulás-mézes teára, csak vidd magaddal a kedvenc bögrédet.
Mikor?
2015. október 30. 10.00 - 16.00 óra
Hol?
Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont
Bővebb infó: bfnp.hu

4. Királyréten neked csüngenek a bőregerek

 

Fotó: Shutterstock

 

Különös varázsa van az őszi erdőnek, különösen akkor, ha olyan rejtélyes élőlények nyomába eredhetsz egy 3 km hosszú szakvezetéses túrán, mint a denevérek. A Királyréti tanösvényen haladva bepillantást nyerhetsz a rengeteg késő őszi életébe, és kiderül az is, hol vannak a szőrös apróságok pihenőhelyei. A fejlámpádat ne hagyd ki a hátizsákból. A programra előzetes bejelentkezés szükséges. A csoportlétszám korlátozott, maximum 30 fő vehet részt a barangoláson.
Mikor?
2015. október 31. 09.30 - 12.30 óra
Hol?
Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya-Királyrét)
Bővebb infó: dinpi.hu

5. 213. szülinapi buli a múzeumban

 

Fotó: www.nhmus.hu


Nem, nem koktélszürcsölős mosolygásra hívunk a Magyar Természettudományi Múzeumba, hanem egy rendhagyó, 3 napos szülinapi rendezvényre, amelyen természetábrázoló alkotóműhellyel, mesélős tárlatvezetéssel, villámkiállítással várnak: bepillanthatsz a múzeum gyűjteményeibe, megismerkedhetsz a kutatók munkájával, kalandos útjaikkal, ismeretterjesztő praktikákat leshetsz el a múzeum munkatársaitól, de rácsodálkozhatsz arra is, hogy hányféleképpen lehet ábrázolni a természetet gyerekként, alkotóként és tudósként. A kreatív programsorozaton találkozhatsz többek között Zsoldos Márton természetfestővel, Dulai Dávid természetfotóssal, de ott lesz Dolák-Saly Róbert humorista is.
Mikor?
2015. október 29-31.
Hol?
Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum
Bővebb infó: nhmus.hu


6. Bájitalkóstoló a Füvészkertben

 

Fotó: Shutterstock


Nem ígérjük, hogy Nemecsek Ernő és Boka ott lesz október 31-én (szombaton) a Füvészkertben, de attól még te simán részt vehetsz azon a programon, amelyen ezúttal a Halloween jegyében lesz például tökfaragó verseny, kézműves-foglalkozás gyermekeknek, a legbátrabbak pedig denevérkeresős játékban is részt vehetnek, amelynek a végén ajándékot kapnak. Akik botanikai ismereteiket szeretnék bővíteni, azoknak 18.00 órától Szabó-Szöllösi Tünde tart majd előadást a mérgező növényekről, illetve 19.00 órától zseblámpás szakvezetetéses séta lesz a kertben, ahol ezeket a toxikus élőlényeket ismerheted meg.  Az ínyenceknek tea- és bájitalkóstolóval, továbbá sütőtökös süti- és kekszkóstolással kedveskednek a szervezők.
Mikor?
2015. október 31. 17.00 - 22.00 óra
Hol?
Budapest, Füvészkert (1083 Bp., Illés u. 25.)
Bővebb infó: fuveszkert.org

Kapcsolódó cikkek:
Ha november, akkor Vadlúd Sokadalom Tatán
Még több hír a Budakeszi Vadasparkról

 

 

Cikkajánló