Szerelem a kisvasúton

Az elmúlt évekhez mérten rendkívüli volt az érdeklődés a kisvasút speciális járata iránt: az előző évekhez képest megduplázódott az utasok száma a Valentin Expresszen.

Szerző:
Hivert Gábor
Fotó:
Hatvani Attila
Gulyás Attila
2015. február 22.

Az elmúlt évekhez mérten rendkívüli volt az érdeklődés a kisvasút speciális járata iránt: az előző évekhez képest megduplázódott az utasok száma a Valentin Expresszen.

A Királyréti Erdei Vasút munkatársai romantikus utazásra invitálták a szép tájak, finom ízek kedvelőit. Már az indulás előtt másfél héttel lefoglaltak minden helyet az érdeklődők, ezért a kisvasút munkatársai további kisvasúti kocsit is hadrendbe állítottak, amely végül - a mozdony kapacitása miatt - végül külön közlekedett a menetrend szerinti kisvonatjárattól, a Tóbi nevű motorvonattal.

 

Az előző évekhez képest ez egy újdonságnak számított, hogy a gáláns urak virággal is köszönthették szeretteiket az indulás előtt. A szervezők az egyszerűbb igények kielégítésére is gondolva, a viráglistán a szálas rózsától egészen a több szálas csokrokig biztosították a kínálatot. A menetjegyek mellé - egy a kisvasút által külön erre az alkalomra legyártott - emléklapot is kaptak, hogy később is visszaemlékezhessenek erre az estére.

 

Nem sokkal 18 óra előtt útnak indult a szerelvény: a naphoz illően az Mk48 2014-es mozdony
3 darab BAX kocsit továbbított, amelyek a kisvasútvonal legarchaikusabb járművei a jelenlegi járműparkot tekintve.

 

Nemrég egy kisebb fejlesztés is történt: a kocsikba fix hangtechnikát építettek be, korábban buszokban szolgált hangfalakból és lejátszóegységekből. Február elejére két kocsiban már működött a hangrendszer, amely a futópróbák folyamán is jól teljesített.


Ugyanakkor figyelembe véve a valentin-napi további utazási igényeket, néhány nappal a harmadik a kocsiba is kiépült a hangosítás, de ennek a főpróbája maga a Valentin Expressz volt. A rendszer igazán rendhagyó:
lehetőség van arra, hogy az egész szerelvényben ugyanaz a zene vagy utastájékoztató szöveg hangozzék el, de arra is alkalmas, hogy kocsinként más és más hangozzon el. A sikeres tesztek, és a Valentin Vonat után a hangszórók a tavasszal tervezett mesevonatjáratokon kapják majd következő kiemelt szerepüket.

 

Indulásra várva

 

A szerelemvonat kocsijaiban romantikus félhomályban tekinthettük meg az esti börzsönyi tájat: amíg az út elején csak az esthajnal csillag látszott, a királyréti égbolton előbukkantak a többi csillagok is. A félórás utazást követően a királyréti kisvasútállomáról rövid sétával értük el a Kastély Hotel Királyrét Fáradt Vándor Kisvendéglőjét.

 

Az étterem "Valentin Expressz" szívecskékkel díszített bejáratánál az elegáns pincérnők alkoholos és alkohol mentes üdvözlő itallal várták az érkezőket, akik ezután kettő, négy és ötszemélyes asztaloknál elfoglalhatták a helyüket. A svédasztalos vacsora bőséges kínálata lehetővé tette, hogy a levestől a sülteken át a desszertig mindenki megtalálhassa a kedvére valót.

 

 

A visszaút folyamán is sercegett a fa a kályhákban, és a mellette szóló lágy zene igazán hangulatossá tette az esti börzsönyi kisvonatozást. 

 

Az eredeti 19.38-as visszaindulást egy kissé meg kellett toldani. A kisvasút munkatársai figyelembe vették, hogy a több résztvevő miatt több idő szükséges a vacsorához, és annak érdekében, hogy mindenki kényelmesen étkezhessen párjával, barátaival, élő szóban felhívták a figyelmet, hogy erre több idő lesz, ugyanakkor Szob, illetve Budapest felé továbbra is lesz csatlakozás Kismaroson.

 

A visszaindulást megelőzően a kisvasút dolgozói kisebb tűzijátékkal kedveskedtek az Utasoknak, bízva abban, hogy ez az este örökké emlékezetes marad. A visszaút folyamán is sercegett a fa a kályhákban, és a mellette szóló lágy zene igazán hangulatossá tette az esti börzsönyi kisvonatozást.

 

Még több kisvasútról szóló cikk:
Parádés évet zárt a Lillafüredi ÁEV
Zakatolás a Berekben - a Balatonfenyvesi Gazdasági vasút
Ahol minden olyan, mint a nagyvasúton, csak kicsiben - Budapesti Gyermekvasút

 

Cikkajánló