Sziki kamilla: nemcsak gyógyít, fűszerként is kiváló

Alföldi területeink leghíresebb vadon termő növénye a kamilla. Bizonyítottan hatásos, évszázadok óta alkalmazott gyógynövényként ismerjük elsősorban, de jellegzetes aromáját fűszerként is érdemes kipróbálni. Kamillás édességeket készítettünk.

Szöveg:
2022. július 15.

Alföldi területeink leghíresebb vadon termő növénye a kamilla. Bizonyítottan hatásos, évszázadok óta alkalmazott gyógynövényként ismerjük elsősorban, de jellegzetes aromáját fűszerként is érdemes kipróbálni. Kamillás édességeket készítettünk.

Az orvosi székfűnek is nevezett kamilla (Matricaria recutita) leginkább az alföldi szikes gyepek növényeként ismert. Gyönyörű látvány, amikor nagy területeken virít, így a legszebb magyar tájak között biztosan helye van a virágzó kamillamezőkkel tarkított alföldi vidékeknek. Nagyon jól tűri a szikes talajt, így azokon a termőhelyeken is megél, ahol nem sok más faj boldogul, ezért tud olyan gyönyörűséges virágzó mezőket alkotni a hortobágyi és dél-alföldi pusztákon.

Kamillafésű és halastavi termesztés

Persze nem csupán szikes területeken él a kamilla, valaha országszerte elterjedtebb volt, állományainak jelentős része azonban – a legeltetéses állattartás visszaszorulása és az intenzív mezőgazdálkodás térhódítása miatt – eltűnt. A kamilla virágzatát ma is nagy mennyiségben gyűjtik a jellegzetes kamillafésűvel, illetve termesztik is. Egyedülálló, érdekes termőhelye is volt az 1960-as években. A lecsapolt halastavak termékeny iszapjára vetették ugyanis a magokat, ahol csodás, tiszta állomány nőtt fel, amely akár háromszor is virágzott egy évben.

Sokoldalú gyógynövény

A „nemes székfű”, azaz a „Chamomilla” gyógyhatásairól már Méliusz Juhász Péter is említést tett Herbárium című művében, az első magyar nyelvű füvészkönyvben, amely 1578-ban jelent meg nyomtatásban. A kedvezőtlen termőhelyi adottságú területeken sokszor egyedüli növényként virító kamillát sokfelé szinte csodaszerként, a házi patika nélkülözhetetlen gyógyírjaként használták. A kamilla gyógyhatásai közül a legismertebb, hogy jól kezelhetők vele a külső és belső gyulladások. Segíti a szájüregi és a torokgyulladás gyógyulását, gyomorhurut esetén szintén hatásos. Teaként, borogatásként vagy inhalálással sokan eredményesen kipróbáltuk már. Enyhíti a görcsöket, és nyugtató hatását is sokan tapasztalják. Fontos persze, hogy jó minőségű, szennyezésektől mentes kamillát szerezzünk be, és a magyar kamilla ilyen.

Hungarikum

1915-ben Augustin Béla, a Gyógynövénykísérleti Állomás akkori vezetője kezdeményezte a magyarországi kamilla „hungarikumként” (értsd: magyar kamillaként) történő bevezetését, mivel a nyugati világban akkoriban ismertebb római kamilla (Chamaemelum nobile) mellett a magyar sziki kamilla germán kamilla néven került forgalomba. Mindennek hátterében az áll, hogy a kamilla egy németországi kikötőből került első ízben világkereskedelmi forgalomba. Sajnos ezt a nevét azóta sem sikerült teljesen levetkőznie, a valódi hungarikummá avanzsálásban azonban ez nem gátolhatta meg az alföldi kamillavirágzatot, amely 2015 óta viselheti a megtisztelő címet.

Fűszerezzünk kamillával!

A kamilla ízét és gyógyhatásait néhány híres hazai termékben, például a torokgyógyító orvosipemetefű-cukorkában is élvezhetjük, amelyet a névadó, keserű ízű orvosi pemetefű mellett kamilla, hársvirág és szagos müge is gazdagít. Hasonlóképpen fontos alapanyaga a Mecseki Itóka nevű likőrnek is, amelyben erdei gyömbérgyökér, enciángyökér, borókabogyó és titkos mecseki gyógyfüvek aromái mellett a kamillavirág ízeit is felfedezhetjük, miközben élvezhetjük gyógyhatásait is az emésztésserkentő italban.

A kamillavirág finom, harmonikus, egy csöppet sem tolakodó aromáját mi magunk is belecsempészhetjük házi készítésű finomságainkba, például süteményekbe vagy likőrökbe. A virágok maguk is ehetők, továbbá kandírozhatók, de van egy kesernyés ízük is, ezért fűszerezésnél jobb az ízek gyorsabb kioldása, mint a hosszú áztatás, amely az úgynevezett keserűanyagokat is kioldhatja. Tejben, tejszínben, vajban vagy vízben, forrón, rövid áztatással a legjobb kivarázsolni a kamillavirágok ízeit.

Receptek

Kamillás körtelikőr

Egy illatos, meghámozott és feldarabolt körtét 200 ml körtepálinkában áztatunk, néha megrázogatjuk, megkeverjük, majd két hét után leszűrjük. Az aromás pálinkát ezt követően összekeverjük 150-200 ml erős kamillateával, amelyben 3-4 ek. karamellizált cukrot is feloldottunk. Fogyasztás előtt néhány hétig hűvös helyen érleljük.

Gyümölcsös, kamillakrémes tortácskák

5 tojásból citromhéjas fűszerezéssel 8-10 mm vastag piskótalapot sütünk, amelyből egy nagyobb bögrével 4 × 3 db kis tortakorongot szúrunk ki. A svájci vajkrémhez 260 g felmelegített vajba 4 ek. szárított kamillavirágot főzünk bele pár percig kevergetve, végül hagyjuk hűlni, állni. 15 perc után ismét felmelegítjük, a vajat leszűrjük a kamilláról, majd szoba-hőmérsékletűre hűtjük. 3 tojásfehérjét 150 g cukorral gőz felett, folyamatos kevergetés mellett a cukor elolvadásáig melegítünk, majd még melegen kemény habbá verjük. Ezután hozzákeverjük a kamillás fűszerezésű vajat, 1 citrom reszelt héját és 1 csomag vaníliás cukrot. A krémet kenhető állagúra hűtjük, ezt követően megkenjük vele a tortácskák lapjait, illetve bevonjuk vele a tortát is. A tortácskák közepébe és tetejére gyümölcsdarabokat helyezhetünk, végül az egészet friss kamillavirággal díszíthetjük.

Földi eper kamillás tejszínhabbal

A földi epreket daraboljuk, cukrozzuk, majd behűtjük. Felforralunk 30 ml habtejszínt, 1 evőkanál szárított kamillavirágot keverünk bele, és 10-15 percig hagyjuk ázni a virágokat. Ezután leszűrjük, a tejszínt ízlés szerint édesítjük, majd kihűlés után habbá verjük. A földi epreket kis tálkákba porciózzuk, tetejükre pedig ráhalmozzuk az ízesített tejszínhabot.

Kamillakrémes, leveles süti

2,5 dl tejszínt felforralunk, beleáztatunk 3 ek. szárított kamillavirágot, majd 10-15 perc után leszűrjük. 3 ek. cukorral habosra keverünk 4 tojássárgáját, 1 citrom reszelt héjával, vaníliával, egy csipet sóval fűszerezzük, hozzáadunk 2 ek. kukoricakeményítőt, majd a kihűlt tejszínt. Ezután folyamatos keveréssel pudingállagúra főzzük. Egy közepes méretű pohárral korongokat szúrunk ki a leveles tésztából, majd a közepükre egy kisebb pohárral kört nyomunk úgy, hogy kb. 6-8 mm szegély maradjon, amely a süti oldalaként fel fog emelkedni. A kisebb kör közepének felét megtöltjük a kamillás krémmel, a másik felébe savanykás, keményebb lekvárt teszünk. 250 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Cikkajánló