Szirmot bontott a Nyírség növénykülönlegessége

A természetvédelem fontos feladata a ritka magyar kökörcsin megőrzése. A fokozottan védett faj most virágzik legjellemzőbb élőhelyén, a Nyírségben.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Barna Péter / Természetvédelmi Őrszolgálat / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2023. április 18.

A természetvédelem fontos feladata a ritka magyar kökörcsin megőrzése. A fokozottan védett faj most virágzik legjellemzőbb élőhelyén, a Nyírségben.

A magyar kökörcsint (Pulsatilla flavescens, P. hungarica) régebben a réti kökörcsin alfajaként ismerték, csak újabban számít önálló fajnak. A Pilisben és a Bodrogközben is találkozhatunk vele, ám a legnagyobb számban kialakulási helyén, a Nyírségben fordul elő, elszórtan, kisebb-nagyobb populációkban. Ahogy azt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság posztjában olvashatjuk, a virágot jól látható, apró szőrszálak borítják, amelyek védelmet nyújtanak számára a tavaszi hidegek idején.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata minden évben nyomon követi az állomány állapotát. A növényt nem mindig könnyű észrevenni, mert általában apró termetű, de megnőhet akár 20-30 cm magasra is, és egy jól megtermett, idősebb tő akár 20-30 virágot is hozhat.

Sajnos a mezőgazdasági tevékenységek, az inváziós fajok elszaporodása, a helytelen erdő- és gyepgazdálkodás miatt sok helyen csökkent az állománya, van, ahol ki is pusztult.


A magyar kökörcsin fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Cikkajánló