Teljes gőzzel készülnek a hétvégére az erdei vasutak

A közelgő négynapos vakáció idejére hazánk mind a négy kisvasúti gőzmozdonya munkába áll, de rajtuk kívül is számos program, illetve sűrített járatok várják a kirándulókat.

Szerző:
Gulyás Attila
2020. augusztus 19.

A közelgő négynapos vakáció idejére hazánk mind a négy kisvasúti gőzmozdonya munkába áll, de rajtuk kívül is számos program, illetve sűrített járatok várják a kirándulókat.

Ábel gőzös Csömödérre indul

Ezernyi domb, ezernyi hajlat, völgy és erdősziget szabdalta tájon kanyarog hazánk leghosszabb erdei vasútja. A több mint száz kilométer hosszú hálózat nagy részét ma is a faanyag szállítására használják, de a legfrekventáltabb szakaszon, Lenti, Csömödér és Kistolmács között a jól ismert személyvonatok is közlekednek májustól szeptemberig. A járatok 32 kilométeres útjukon megjárják a zalai falvak gondozott utcáit éppúgy, mint az árnyas erdőket és a panorámás domboldalakat, miközben Lasztonya és Kistolmács vidékén kétszer is érintik a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát. A vasút tavaly felújított Ábel nevű gőzöse viszonylag ritkán teszi tiszteletét a zalai tájban, ezért is érdemes élni a lehetőséggel augusztus 20-án. A menetrend és a jegyárak a Zalaerdő Zrt. oldalán, ide kattintva érhetők el.


Rendszeres hétvégi nosztalgiajáratok a Gyermekvasúton

Némi javítás után a hosszú hétvégén tér vissza a budapesti Gyermekvasút gőzmozdonya is. A zalai társához hasonlóan szintén a 490 sorozatú példány augusztus 20-án és 21-én közlekedik nosztalgia szerelvényével Hűvösvölgy és Széchényi-hegy között. Ahogy a vasút menetrendjéből kiderül, aki lemarad, augusztus utolsó hétvégéjén, később szeptemberben is pótolhatja, hiszen a gőzmozdony immár rendszeresen közlekedik.


Karnevál Debrecentől Hármashegyaljáig

Az egyik legnagyobb közönséget vonzó esemény várhatóan a debreceni Erdőspusztákon megrendezett Erdő Karneválja fesztivál programjai lesznek, a helyszín megközelítésében pedig természetesen a múlt hónapban átadott, újjászületett Zsuzsi vasút játssza majd a főszerepet a hétvége mind a négy napján. A hosszú szerelvények élén 20-án és 22-én a vasút 394 sorozatú gőzmozdonya is dolgozni fog, kis termetére tekintettel, várhatóan az egyik dízelmozdony társaságában. Az első sorban gyerekeknek és családoknak szóló programon a szervezők többek közt bátorságpróbával, lovas programokkal és kisvasúti terepasztalokkal is készülnek.


Mozdonyfütty az Ikva-patak mentén

Természetesen nem marad ki a sorból a nagycenki Széchenyi István Múzeumvasút sem, amelynek járatain az év elején meghirdetett menetrendnek megfelelően, ezen a hétvégén is kiveszi a részét András gőzmozdony a vonatok továbbításából, 21-én és 22-én. A szintén tavaly teljesen felújított, rövid múzeumvasúton a hazai kisvasutak elmúlt százharminc éves történetének szinte valamennyi jellegzetes kellékével találkozhatunk, legyen az fapados személykocsi, sorompó, vagy éppen pályamenti jelző. A szomszédos Széchenyi-kastély is a megszokott nyitvatartással várja a látogatókat a hétvége négy napján.


Börzsönyi kisvasutak

Akik számára a kisvasúti utazás gőzösfütty nélkül is vonzó, sőt éppen a minél kisebb járművek jelentik a látványosságot, érdemes a Kemencei Erdei Múzeumvasútra látogatni a hétvégén. Az önkéntes munkával, idén húsz éve újraindult vasúton ez lesz az év utolsó napja utasokkal, a következő héttől már az év elején megkezdett felújítás kivitelezői veszik birtokba a nyílt pályát. Jövőre a „madzagvasút” jellegét elvesztő, viszont új, teherbíróbb és kisebb karbantartásigényű pályán indul majd újra a forgalom.

A szomszédos kisvasúton, Nagybörzsöny és Szob között a hétvégén egyenletesre sűrűsödik a közlekedés, mind a négy napon öt-öt vonatpár dolgozik majd. A forgalom itt is jelentősnek ígérkezik, annál is inkább, mert a még népszerűbb Királyréti Állami Erdei Vasút felújítása még javában tart, ezért a vonatok ott még nem közlekednek.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút szintén sűríti a járatait, méghozzá egész jelentős mértékben: Miskolc–Lillafüred között 90 percenként, Lillafüred–Garadna közt 45 percenként. Az egyik szerelvényben ott lesz a vasút egyik legfrissebb büszkesége, az 1920-as állapotában újjáépült Kassa nevű kocsi, de a többi jármű is igazi nosztalgiahangulatban várja az utasokat, hiszen idén alapos felújításon estek át.

A járvány idején ügyeljünk a távolságtartásra, amelyet a vonatok üzemeltetői is segítenek; szükség esetén a csoportok közti ülőhelyek üresen hagyásával és további kocsik beállításával igyekeznek „szellőssé” tenni a járatokat. Zárt járművekben viseljünk maszkot, vagy egyéb, arcot eltakaró eszközt, kerüljük a nagyobb csoportosulásokat, és rendszeresen mossunk kezet.

Cikkajánló