Természeti kincseink megóvása érdekében

Az erdőgazdaságok és a rendőrség újabb megállapodást kötött, hogy még hatékonyabban tudjanak fellépni a természetkárosítással szemben.

Szerző:
forrás: HM VERGA Zrt.
Fotó:
Don DeBold
Jaff
Toivo
Gulyás Attila
2014. március 8.

Az erdőgazdaságok és a rendőrség újabb megállapodást kötött, hogy még hatékonyabban tudjanak fellépni a természetkárosítással szemben.

Erdőségeink békéje és természeti kincseink megóvása érdekében évek óta sikeresen működik együtt a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK). A közös bűnmegelőző munka kiterjesztéseként most a Bakonyerdő Zrt. és az Uzsai Erdészeti Igazgatóság is csatlakozott az együttműködéshez, az erről szóló megállapodást február 28-án írták alá a Rendőr-főkapitányság és az erdőgazdaságok képviselői.

 

A tervezett közös járőrszolgálatok, ellenőrzések és a kölcsönös segítségnyújtás célja, hogy hatékonyabban ellenőrizzék a vadászati tevékenységet, valamint visszaszorítsák a természetkárosítást, falopásokat, orvvadászatot, és az engedély nélküli technikai sportokat (quadozás, motorozás, terepautózás) a környező erdőkben.

 

 

A közbiztonság javításában és a természetes élőhelyek megóvásában kiemelkedő jelentőségű együttműködés alapját az erdő- és vadvédelemről, illetve vadgazdálkodásról és vadászatról szóló hatályos jogszabályok betartatásáért végzett közös munka jelenti. A kölcsönös segítségnyújtás a Bakonyvidék területén előforduló szabálysértések és bűncselekmények számának csökkentését, megelőzését, illetve az elkövetők mielőbbi törvény elé állítását mozdítja elő, ezzel is csökkentve az illegális szemétlerakás, a falopások, az orvvadászat és egyéb környezetkárosítás okozta természeti kárt.

 


Töreki Sándor, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta: „A megállapodás értelmében az erdőkben zajló közös járőrszolgálatokon felül, a rendőrség munkatársai az ellenőrzések során az erdőgazdaságok szakembereinek bevonásával vizsgálják majd a gépjárművekben talált fegyverek tartásának jogszerűségét, az elejtett vadak eredetét, de a bűnüldözők a szakértői vizsgálatok lefolytatásában, valamint a lefoglalt anyagok tárolásában is számíthatnak az erdőgazdaság munkatársaira.”

 

Az együttműködés kiterjed a vadakat érintő autóbalesetek kivizsgálására, a jogsértő magatartás kiszűrésére, valamint a vadászati szabályok betartatására is. Hasonlóan fontos, hogy amennyiben a Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai járőrözés közben megsebzett, elejtett, vagy elhullott vadat találnak, értesítik a területileg illetékes erdőgazdaság szakembereit, ezzel segítve a vadállományt fenyegető esetleges járványok megelőzését. A folyamatos kommunikáció érdekében az erdőgazdaságok az erdészeti értekezleteken is számítanak a rendőrség munkatársainak részvételére, amelyek keretében a gyakorlati kérdéseket és teendőket személyesen is megvitathatják a résztvevők.

 

 

Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Bízunk benne, hogy a közös munka eredményeként sikerül megőrizni az elkövetkezendő generációk számára is a Bakonyvidék erdőségeinek háborítatlan tisztaságát és nyugalmát, ami a területet hazánk egyik legkedveltebb turistacélpontjává teszi. Az állami vagyon felelős kezelőjeként bízunk benne, hogy a ránk bízott állami vagyont ezáltal még jobban meg tudjuk védeni és őrizni.”

 

 

Cikkajánló