Természetvédelmi terület lett a Táti-szigetek

Azaz az Esztergom közelében található Táti-sziget, Körtvélyes-sziget és Nyáros-sziget közel háromszáz hektáros területe.

Szerző:
TM
2020. március 30.

Azaz az Esztergom közelében található Táti-sziget, Körtvélyes-sziget és Nyáros-sziget közel háromszáz hektáros területe.

A dunai szigeteken védett és fokozottan védett növényfajok élnek, mint például a kornistárnics és a mocsári aggófű, és kiemelkedő természeti értékkel bírnak az itt található ártéri élőhelymaradványok, mocsárrétek és puhafás ligeterdők. A fekete gólya, a rétisas, a haris és az európai hód is megtalálhatja itt az életfeltételeit.

A terület kezelője a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, akik az elmúlt években uniós támogatással (480 millió forintból) helyreállították a Táti-szigetek vizes élőhelyeit: kikotorták a folyómedret, így több víz jutott a szigetek közé, és zsilipet is kialakítottak, ugyanis korábban az volt a probléma, hogy az árhullámok elvonulása és az ár gyors levonulása miatt csökkent a védett fajok egyedszáma és az élővilág sokszínűsége.

Emellett létrehoztak egy mesterséges tavat, hogy a halak és a kétéltűek zavartalanul tudjanak szaporodni, és megkezdték az idegenhonos, agresszívan terjedő fafajok kiirtását, őshonos növényeket telepítettek a helyükre.

Forrás: MTI

Cikkajánló