Több mint 11 000 erdei fülesbaglyot számoltak

Január közepén tartották az országos bagolyfelmérést, amiben a lakosság is részt vehetett. Idén minden eddiginél több adat érkezett be, és kiderült, hogy hazánk legalább 459 településén, 694 helyszínen 11 412 erdei fülesbagoly telel.

Szerző:
MME
Fotó:
123rf.com
MME
2018. február 26.

Január közepén tartották az országos bagolyfelmérést, amiben a lakosság is részt vehetett. Idén minden eddiginél több adat érkezett be, és kiderült, hogy hazánk legalább 459 településén, 694 helyszínen 11 412 erdei fülesbagoly telel.

 

Már tíz éve minden télen megtartják a számlálást, de idén fordult elő elsőként, hogy az ország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok - adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A lakosság mellett az MME helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, két óvoda, két általános iskola és egy középiskola, összesen több mint 350 fő vett részt a számlálásban.

 

 

A városbarát huhogó
Magyarország leggyakoribb, általánosan elterjedt bagolyfajának képviselőit - gyakorta látható, hosszú tollfülükről - igen könnyű felismerni, a téli hónapokban pedig még arra is van esélyünk, hogy lakott területen pillantsuk meg őket, ahol olykor nagyobb csapatokba verődve várják az éj leszálltát, hogy vadászni induljanak.  Az erdei fülesbagolyról a Turista Magazin 2018. februári számában olvashatsz bővebben. >>

16 olyan település volt, ahol több mint 100 erdei fülesbagoly telelt: a legtöbb egyeddel Túrkeve és Kisújszállás büszkélkedhet. Az adatokból sok érdekesség leszűrhető, például az elfogyasztott rágcsálók számára is lehet következtetni. Mivel egy erdei fülesbagoly naponta átlagosan 2 és fél egeret, mezei pockot vagy hasonló méretű zsákmányt fogyaszt, és a telelési időszak nagyjából 100 napig tart, az itt tartózkodó 11 412 bagoly legalább 2 853 000, mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el ezen a télen. Érdekességképp: ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (ha 25 grammos átlagos testtömeggel számolunk) 71,5 tonna. Nem elhanyagolható tényező, hogy így a gazdáknak ennyivel kevesebb drága, a környezetre is káros irtószert kell használnia.

 


A következő hetekben az erdei fülesbaglyok elindulnak a fészkelőhelyeikre, számuk folyamatosan gyérülni fog, akár napok alatt a töredékére eshet vissza. Március közepére, végére elnéptelenednek a téli gyülekezőhelyek. Aggodalomra semmi ok: ha kellemesnek találták a téli pihenőhelyet, november-december környékén újra visszatérnek.


Ha te is szeretnél tenni valamit az erdei fülesbaglyokért, ide kattintva megtudhatod, hogyan biztosíthatsz számukra fészkelőhelyet, itt pedig az egérvárak kialakításához kapsz útmutatást.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Így néz ki most Magyarország bagolyfővárosa

Te is csatlakozhatsz az idei erdeifülesbagoly-számláláshoz

Téli vendégek a városban

Ne lepődj meg, ha bagolyfürtöket látsz a város fákon

Cikkajánló