Több pisztoly is elsült a kéktúrás bélyegző felszerelésnél

Vadonatúj bélyegzőhellyel gyarapodott az Országos Kéktúra, az ország egyik legszebb helyén kell ezentúl egy extra pecsétet nyomni az igazoló füzetbe.

Szöveg és fotó:
Turista Magazin
2017. október 2.

Vadonatúj bélyegzőhellyel gyarapodott az Országos Kéktúra, az ország egyik legszebb helyén kell ezentúl egy extra pecsétet nyomni az igazoló füzetbe.

A Magyar Természetjáró Szövetség munkatársai szeptember 27-én másztak fel a 376 méter magas Csobáncra, hogy felszereljék az Országos Kéktúra (OKT) legújabb bélyegzőjét a hegy tetején lengedező zászló rúdjára. Innentől kezdve az OKT hatodik szakaszát teljesítőknek kötelező pecsételni a hegytetőn, ami a túra egyik leghálásabb feladata lehet, ugyanis a bélyegződoboz mellől gyönyörű panoráma nyílik a Balaton-felvidékre és a környező tanúhegyekre.

A rozsdamentes doboz felszerelésnél ott voltak a Csobánc Váráért Alapítvány keretein belül működő Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium négy tagja is, akik korhű ruházattal és fegyverzettel emelték az esemény fényét. Akit részletesebben is érdekel a 16. századi katonai hagyományokat ápoló Bandérium története és programjaik, látogasson el a csobancvar.hu-ra, ahol még olyan finomságokat is talál, mint „várszótár”.

A Bandérum tagja a Csobánci vár jelenlegi kapitánya, Németh Gyula is, aki egyben a Csobánc Váráért Alapítvány kuratóriumi elnöke és nem mellesleg a középkori fegyverek nagy barátja is. Ezt a doboz felszerelésénél be is bizonyította, mert egyik társával többször is működésre bírták a nálunk lévő elöltöltős pisztolyaikat, golyó nélkül, csak puskaporral töltve.

A hatás így is frenetikus volt, mert egy modern kézifegyverhez képest ágyúdörgésnek hatott a 16-17. századi technika működése. Természetesen nem korabeli fegyverekről van szó, hanem korhű másolatokról.

A környékbeli seregélycsapatok elriasztása után a Bandérium két tagja előkapta az OKT-s igazoló füzetét és lelkes kéktúrázóként felavatták a frissen kihelyezett bélyegzőt. Ennél stílszerűbben nem is indulhatott volna a legújabb kéktúrás bélyegző pályafutása.





Cikkajánló