Több száz gólyafióka lábára került gyűrű a nyáron

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) népszerű rendezvényén, a Gólya Road Show-n testközelből lehet szemügyre venni a gólyák gyűrűzését. 2016-ban több mint 400 fiókát jelöltek meg.

Szerző:
MME/TM
2016. augusztus 4.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) népszerű rendezvényén, a Gólya Road Show-n testközelből lehet szemügyre venni a gólyák gyűrűzését. 2016-ban több mint 400 fiókát jelöltek meg.

Idén 12 megye 125 településén rendeztek gólya-látványgyűrűzést az MME helyi csoportjai. A szeszélyes időjárás, a forróság és a záporok dacára több mint 2100-an kísérték figyelemmel a madarak jelölését. A rendezvény azért is közkedvelt, mert ilyenkor közvetlen közelről megfigyelhetők a gólyák, darus kocsival akár a fészekhez is fel lehet menni, és lehetőség van a fiókák megsimogatására. A szakemberek most összesen 179 fészket kerestek fel és 421 gólyát jelöltek meg.

 


A road show azzal az előnnyel is jár, hogy a gyűrűzők ilyenkor szemügyre tudják venni a helyszíneket, és felmérhetik az esetleges balesetveszélyt. A gólyákra (főként a fiatal, tapasztalatlan egyedekre) ugyanis a szigeteletlen oszlopok jelentik a legnagyobb veszélyt. Mivel napjainkra megszűntek a hagyományos fészkelőhelyek, úgy mint a kémények, gémeskutak, öreg akácfák, a gólyák zöme villanyoszlopokon költ. A szakemberek a veszélyes helyszíneket jelentik az illetékes nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának, akik felveszik a kapcsolatot az áramszolgáltatóval. Ezután kerülhet sor a jelzett oszlopok szigetelésére. 

 

 

 

A fehér gólya

A fehér gólya (Ciconia ciconia) nagy termetű gázlómadár, testhossza 95-110 cm, szárnyfesztávolsága 180-218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. Étrendjében főleg rovarok, férgek, hüllők, békák szerepelnek, de nem veti meg a kisemlősöket sem, mint például a pockokat.


A 2-6 db tojáson - amelyeket április első felében rak - mind a tojó, mind a hím átlagosan 33 napig kotlik. A fiókák július második felében, illetve augusztus elején hagyják el a fészket, és a hónap végéig vonulnak el az országból.


A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Az út alatt nagyon fontos tényező a táplálék forrása és az időjárás, ami befolyásolja az út időtartamát, a kiválasztott telelőhelyet és a pihenőhelyet. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni. 

 

Idén a Turista Magazin is ott volt a gyűrűzés egyik helyszínén, Nagykátán. Ha bővebben szeretnél olvasni erről, lapozd fel a TM augusztusi számát!

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fészekőrzés a kökénybokor mélyéről

Élő madárshow mindennap

Mérgezett csali végzett a parlagi sasokkal

A legszínesebb pinty lesz 2017 madara

Cikkajánló