Töltődj fel a zöldben - hétvégi programajánló

Zápor, zivatar csak rövid ideig okozhat kellemetlenséget a hétvégén, emiatt nem érdemes otthon maradni. És napsütésre is számíthatunk, amiért viszont már megéri kimozdulni. Mutatjuk, hova. 

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
Bakony-Balaton Geopark
Agóra Tudományos Élményközpont
Somogyvári D. György
Joó Annamária
2017. május 24.

Zápor, zivatar csak rövid ideig okozhat kellemetlenséget a hétvégén, emiatt nem érdemes otthon maradni. És napsütésre is számíthatunk, amiért viszont már megéri kimozdulni. Mutatjuk, hova. 

1. Bükk-Aggtelek-kerékpártúra

 

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 40. jubileumi évfordulója miatt ez alkalommal fordított irányban rendezik meg a népszerű kerékpártúrát. Az Aggteleki Nemzeti Parkból (a Baradla elől) induló résztvevők több megállóval a Bükki Nemzeti Parkig, a Szalajka-völgyig tekernek, ahol a 70 kilométeres tekerés után játékos vetélkedő, nyeremények várják a kerékpárosokat. Útvonal: Aggtelek - Trizs - Ragály - Zádorfalva - Kelemér - Putnok - Sajómercse -Borsodbóta - Uppony - Dédestapolcsány - Nagyvisnyó - Szilvásvárad.

 

Mikor?
2017. május 27. 10.00 - 16.30
Hol?
Aggtelek, a Baradla barlang bejárata elől
Részletek ide kattintva.

 

2. Kosboros túra a Zádorvárhoz

 

Kilátás a Derék-hegyről és sömörös kosbor

 

A túra a Pécselyi-medencét északról keretező magaslatokat veszi célba, geológiai, történelmi és botanikai érdekességek után kutatva. Először a Zádor-hegy merész sziklafalát és rajta emelkedő vár romjait tekintik meg a résztvevők, majd szebbnél szebb virágkülönlegességeket - köztük kosborokat is - lencsevégre kaphatnak. A látványosságok sorából a balatoni panoráma sem maradhat ki, amelyet a kirándulás során számos kilátópontról is megcsodálhatnak. Útvonal: Pécsely - Zádor-vár - Derék-hegy - Pécsely. Táv: 7 km. Időtartam: kb. 3,5 óra.

 

Mikor?
2017. május 27. 10.00 - 14.00
Hol?
Pécsely, találkozóhely: pécselyi templom
Részletek ide kattintva.
 

3. Éjszakai csillagnézés 

 

 

Éjszakai távcsöves csillagnézést hirdet a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont május 26-ra. A 20 órakor kezdődő, több mint kétórás programban rövid bevezető előadás után az érdeklődők megcsodálhatják a Jupitert, megfigyelhetnek kettős csillagokat és halmazokat két távcsövön keresztül csillagász szakember vezetésével. Rossz idő esetén sem maradnak csillagászati élmény nélkül a résztvevők, mert ez esetben az Agóra csillagászai bemutatót tartanak a digitális planetáriumban, és megtekinthető A Földtől a Világegyetemig című film is a kupola alatt.

 

Mikor?
2017. május 26. 20.00 - 22.30
Hol?
Debrecen,
Részletek ide kattintva.

 

4. Alsóőrs földtani kincsei nyomában

 

 

A részvevők a Csere-hegyen található, nemrég felújított „Vöröskőbánya” tanösvényt járják be. Útvonal: Vöröskő tanösvény az egykori vöröskőbányában - amfiteátrum - löszfal - műemléktemplom - Somlyó-hegyi kilátó - Török-ház - kőszoborpark - Alsóörsi metariolit feltárása (egykori bánya). Táv: 3 km. A túra időtartama: kb. 2,5 óra.

 

Mikor?
2017. május 27. 10.00 - 13.00
Hol?
Alsőörs, amfiteátrum
Részletek ide kattintva.
 

5. BÉKÁS Kerékpáros Teljesítménytúra

 

 

A Békásmegyerről induló - a Pilis és a Visegrádi-hegységben kanyargó - országúti kerékpáros körtúrán három különböző táv közül válogathatnak a vállalkozó szelleműek. A 35 kilométeres túra Leányfaluig és vissza Békásmegyerre, a családi táv, mivel végig kényelmes kerékpárúton halad. A 63 és 100 kilométeres távok, 400 és 1500 méter szintemelkedéssel, már inkább a gyakorlottabb bringásoknak ajánlott.

 

Mikor?
2017. május 28. 8.00 - 16.00
Hol?
Rajt/Cél helyszíne: Békásmegyer
Részletek ide kattintva. 

 

6. Túra a Koloska-völgyben

 

 

Szakvezetéses túrán ismerhetik meg az érdeklődők a festői szépségű Koloska-völgyet, a különleges Koloska-sziklákat, de a 315 méter magas Tamás-hegy tetején álló Jókai-kilátóból is érdemes lesz körültekinteni. A túra végén pedig még egy geofoglalkozáson is részt vehetnek azok, akik belépőjegyet váltanak a Lóczy-barlangba. Táv: 8 km. A túra időtartama: kb. 4 óra.

 

Mikor?
2017. május 28. 10.00
Hol?

Balaton-felvidék, találkozási hely: Arácsi vasúti megálló
Részletek ide kattintva.
 

Cikkajánló