Tömegével virágzik a varjúháj Cserebökényben

A kis, pozsgás levelű, pirosas növényből több millió látható most a szikes pusztán, amire hosszú évek óta nem volt már példa.

Szerző:
TM
Fotó:
Őze Péter
2020. április 23.

A kis, pozsgás levelű, pirosas növényből több millió látható most a szikes pusztán, amire hosszú évek óta nem volt már példa.

Egészen pontosan a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén, Szentes és Fábiánsebestyén határában találjuk azt a területet, ahol ez a rengeteg varjúháj virágzik.

A növény mindössze 1-4 cm-re nő meg, levelei pozsgásak, virágszirmai fehéresek, közepén rózsaszín csíkok, terméséréskor jellegzetes, vérvörös, ötösével ülő tüszők jelennek meg rajtuk – olvashatjuk a nemzetipark-igazgatóság honlapján. A sziki varjúháj a szikesekre jellemző padkák szegélyzónájában és a vakszikesek alján, az időszakosan vízzel borított részeken jelenik meg. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Az időjárás kedvez a fajnak, ezért jelenhetett meg tömegesen. Februárban 70 mm csapadék esett, így a szikes gyepeken időszakos vízállások alakultak ki, és ezek azután gyorsan kiszáradtak. Ezáltal kopár, szikes talajfelszín jött létre, ami kifejezetten ideális a sziki varjúháj számára. „Összesen csaknem 100 hektárnyi területen találtunk virágzó töveket, a legerősebb és legnagyobb kiterjedésű állomány Szentesi-Fertőn van” – számol be róla a kmnp.hu.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló