Tudod-e, mit nevezünk ökoszisztéma-szolgáltatásoknak?

Májusi lapszámunkban bejárjuk a főváros 12. kerületében található, egyedülálló Beporzó tanösvényt, amelynek keretében beleshetünk a beporzó rovarok hihetetlenül gazdag világába, s megérthetjük, hogy a beporzás miért is az egyik legfontosabb ún. ökoszisztéma-szolgáltatás.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Címlapkép: Adobe Stock
2023. május 11.

Májusi lapszámunkban bejárjuk a főváros 12. kerületében található, egyedülálló Beporzó tanösvényt, amelynek keretében beleshetünk a beporzó rovarok hihetetlenül gazdag világába, s megérthetjük, hogy a beporzás miért is az egyik legfontosabb ún. ökoszisztéma-szolgáltatás.

A házi méh, illetve a méz nagyon mélyen beágyazott az emberi kultúrába, ezért e példán keresztül mindenki könnyen megértheti azt, hogy miért rendkívül fontos ökoszisztéma-szolgáltatás a beporzás, s egyben ezáltal könnyű felhívni a figyelmet a többi beporzó rovarra is, amelyekről már jóval kevesebben tudnak.

De mit is nevezünk ökoszisztéma-szolgáltatásoknak? Azokat a kézzel fogható vagy éppen áttételes javakat és szolgáltatásokat nevezzük így, amelyek az ökoszisztémák természetes vagy az ember által befolyásolt működése során keletkeznek. Négy fő típusukat különböztetjük meg:

  1. Az ellátó szolgáltatások magukat a javakat szolgáltatják (pl. faanyag, erdei gombák, termények, gyógynövények, vagy éppen a méz).
  2. A támogató szolgáltatások minden más szolgáltatás alapját képezik. Ide tartozik többek között a talajképződés, a fotoszintézis és a vízkörforgás.
  3. A szabályozó szolgáltatások között van például a növényzet párologtatása, illetve a levegő és a légkör hőmérsékletének ezáltali szabályozása, a szennyező anyagok megkötése, a lefolyás késleltetése, a víztisztítás, vagy éppen a szén megkötése.
  4. A kulturális szolgáltatások között a rekreációt, a környezeti nevelést, a kutatást és a művészi ihletet említhetjük.

Ma már közismert, hogy az elmúlt évtizedekben felerősödött a (beporzó és egyéb) rovarok számának csökkenése, amely az ezredfordulót követő években drámai módon elérte a házi méheket is.

Mindennek oka elsősorban a rovar- és gyomirtószerek fokozódó használatában és a természetes élőhelyek zsugorodásában keresendő. Mikor máskor, ha nem egy döngicséléstől hangos májusi napon volna érdemes tudatosítani azt, hogy az ember jólléte, és egyáltalán az egész emberi civilizáció léte függ a fent említett szolgáltatásoktól és a biológiai sokszínűségtől.

A májusi számunkban részletesen is bemutatott Beporzó tanösvény bejárására pedig a május és a június a legideálisabb hónap. Vásárold meg májusi lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el a tanösvényt bemutató cikkünket! Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló