Tudod, milyen barlangcsodákat rejt az erdélyi Maros-szoros?

A fatörzslenyomat-barlangokról van szó, amelyek különböző kőzetekbe beágyazódott, nagyméretű fatörzsek elbomlása után visszamaradt, ember által járható üregek.

Szöveg és fotó:
2022. március 1.

A fatörzslenyomat-barlangokról van szó, amelyek különböző kőzetekbe beágyazódott, nagyméretű fatörzsek elbomlása után visszamaradt, ember által járható üregek.

A jelenség amúgy globálisan sem gyakori, legalábbis nem túl sok országban írták le ezidáig e különleges barlangokat (pl. Japán, Szlovákia, USA). Ebből a szempontból is különleges jelentőséggel bír tehát, hogy a vulkáni eredetű Görgényi- és Kelemen-havasok által közrefogott, látványos Maros-szorosban jelenleg már mintegy 70 kisebb-nagyobb fatörzslenyomat-barlang ismert, s ezzel a terület Európa-bajnoknak számít ebben a műfajban. A marosvásárhelyi Móréh Károly írta le először tudományosan az első üreget (1988), majd sorra fedezték fel a kutatók a hasonló keletkezésű barlangokat a több száz méter vastag, vulkáni üledékes összletben.

Az Andrenyásza (Andreneasa) község hasonló nevű étterme melletti parkolóban még egy kis információs táblát is találunk a túra kiindulópontjában. Innen két rövidebb, de erős kapaszkodóval két különböző barlangot, illetve barlangcsoportot érünk el: balra tartva a Nagy-barlangot (Peștera Mare din Andreneasa), jobbra tartva pedig a Peștera Căsoaia lui Ladaș elnevezésűt.

Hasonlóan az ún. nemkarsztos barlangok zöméhez, az itteni üregek jelentős része is viszonylag kicsiny, de a szóban forgó két barlang igazán látványos, méteres átmérőjű, illetve kifejezetten hosszú, elszűkülő csőszerű üreg, amelyekben néhol még az ágak és a gyökerek negatívjai is megfigyelhetők. A sziklafalban több kisebb-nagyobb, hasonló keletkezésű üreg és barlang található.

Vásárold meg márciusi, a barlangokra fókuszáló tematikus lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el Geotúra rovatunk cikkét, ha többet akarsz megtudni a hasonlóan érdekes keletkezésű nemkarsztos barlangokról, amelyek közül számos kiváló túracélpontnak számít.

Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló