Tudod, miről világhírű a Kinizsi pályaudvar, Budapest rejtett csarnoka?

A József-hegyi-barlang 67 méter hosszú ürege Európa legnagyobb, hévizes barlangi terme. De nem ezért fokozottan védett ez a természeti csoda.

Szerző:
Szigeti Ferenc Albert
Fotó:
Kiemelt kép: A József-hegyi-barlang bejárata - Szigeti Tamás / Wikipedia
2022. március 10.

A József-hegyi-barlang 67 méter hosszú ürege Európa legnagyobb, hévizes barlangi terme. De nem ezért fokozottan védett ez a természeti csoda.

Amint ismeretes, a Budai-hegység – nemzetközi összehasonlításban is – jelentős barlangjai pont a főváros utcái alatt találhatók. Ezek közül is az egyik legimpozánsabb a Rózsadomb alatt húzódó József-hegyi-barlang, amelyet 1984-ben egy építkezés alapozása során találtak meg.

A 67 méter hosszú terem Európában rekorder, de a világon is az egyik legnagyobb ilyen képződménynek számít. Tekintélyes mérete azonban önmagában nem indokolná, hogy ebbe a kiépítetlen barlangba még barlangászok sem kaphatnak látogatási engedélyt.

A hírnév igazi oka a falakat sok helyütt teljesen beborító borsókő kiválások, aragonit tűk, hófehér gipszkiválások és növényszerű gipsz szálak, barit kristályok, fekete és vörösesbarna mangán- és vastartalmú kérgeződés tömkelegében rejlik. Ezek teszik e különleges barlangunkat globálisan jegyzett természeti képződménnyé.

Márciusi, a barlangokra fókuszáló tematikus lapszámunkban a Barlangok és Karsztok Nemzetközi Éve miatt pedig olyan érzékeny kérdéseket is feszegetünk, hogy például miért kell egyáltalán beengedni az embereket a barlangokba és mit jelent a barlangok védelme.

Vásárold meg márciusi lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el cikkeinket!

Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.



Cikkajánló