Tudtad, hogy hol forgatták a Tüskevár sorozatát?

A kérdésre adódik a válasz, hogy természetesen a Kis-Balatonon, pedig nagyon messze járunk az igazságtól.

Szerző:
Turista Magazin
2023. június 30.

A kérdésre adódik a válasz, hogy természetesen a Kis-Balatonon, pedig nagyon messze járunk az igazságtól.

Fekete István kutatóként és magánemberként is rajongott a Kis-Balatonért, sok időt töltött ott és ezekből merített ihletett a kultikussá vált ifjúsági regényéhez is. A Tüskevár alapján egy fekete-fehér televíziós sorozat is készült 1966-ban, amit rá egy évre mutatott be a Magyar Televízió, és a remek színészeknek köszönhetően ugyancsak óriási siker lett. Egyebek mellett Bánhidi László, Zenthe Ferenc, Kiss Manyi, Kállai Ferenc, Dajka Margit és Tábori Nóra is feltűnt a nyolc epizódos sorozatban.

A Kis-Balaton páratlan élővilága ekkor vált országosan ismertté és kedvelté, pedig a természetben játszódó jelenetek többségét nem is a Balaton mellett, hanem a fővároshoz közeli Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágban vették fel.

Ennek elsősorban logisztikai és természetvédelmi okai voltak, de természetesen az eredeti helyszíneken is járt a stáb: forgattak például a sármelléki vasútállomáson, és a Balatonszentgyörgy és Keszthely között található vasúti hídnál is. Ettől függetlenül, aki a Kis-Balatonnál jár, megtekintheti Matula bácsi nádból készült „gunyhójának” mását a Diás-szigeten, ahol egy hajdani kutatóállomást (ahol Fekete István is megfordult annak idején) is kiállítóteremmé alakítottak és az egyik sarkát a híres írónk munkásságának szentelték.

Ha ti is kedvet kapnátok egy hasonló vezetett túrához, és felkeresnétek a Fekete István-emlékhelyet, kattintsatok ide, aki pedig maradna a főváros közelében, itt talál egy remek vízitúra-ajánlót a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágon.

A cikk 2022 júliusában jelent meg.

Cikkajánló