Tudod, hol található Közép-Európa legnagyobb bazaltfennsíkja?

Az izlandi Geldingadalir vulkán kitörése miatt mi is igyekszünk felhívni a figyelmet hazánk bazalt csodáira. Az 520-570 méteres tengerszint feletti magasságban található Medves-fennsík pedig igazán különleges túraterep, s korántsem csak tekintélyes mérete miatt!

2021. április 2.

Az izlandi Geldingadalir vulkán kitörése miatt mi is igyekszünk felhívni a figyelmet hazánk bazalt csodáira. Az 520-570 méteres tengerszint feletti magasságban található Medves-fennsík pedig igazán különleges túraterep, s korántsem csak tekintélyes mérete miatt!

A 12,8 négyzetkilométer nagyságú Medves-fennsík a határon átnyúló, geológiai látványosságokban bővelkedő Nógrád-Gömöri bazaltvidék legnagyobb területű bazaltkibukkanása. A fennsík nagyrészt Magyarországon (egész pontosan 7,8 négyzetkilométer esik magyar területre), kisebb részt Szlovákiában található.

Az egykori vulkáni működés legjelentősebb központja a mai Medves-magosa volt, amely 671 méteres magasságával a fennsík legmagasabb pontja. Egykoron hasonló vulkáni tevékenység zajlott itt, mint amit élőben nyomon követhetünk jelenleg az izlandi vulkánnál: a mélységi bazalt kevésbé viszkózus, jobban folyik, mint a savanyúbb kőzetek, ezért a kifolyt anyag szétterül. A tekintélyes méretű és magasságú fennsíkot több lávaár hozta létre, a vulkáni takaró vastagsága 11-107 méter között változik.

A ma elhagyatott réteken sétálva nehéz elgondolni, hogy a fennsík szélén, különösen annak nyugati oldalán bányák sokasága ontotta magából a macskakövet, s kalapácsok ezreinek csattogását a kisvasút és a sikló zakatolása törte csak meg. A korábbi barnaszén bányászatot követően a Medves-fennsík az 1800-as évek második felében, a nagy vasút- és közútépítések korában került a figyelem középpontjába ismét, hiszen a kitűnően hasítható, egyenletes kopású, ugyanakkor nagy szilárdságú bazalt macskakő és zúzott kő formájában valósággal berobbant az akkori építőiparba.

Volt idő, amikor Eresztvény körül tíz bánya is működött egyszerre! Ezek közül öt bányát érint a Novohrad–Nógrád Geopark által létrehozott Eresztvényi Bányák tanösvény, ahol nemcsak az Európai léptékben is egyedülálló helyszínnel és a tájat uraló különleges kőzettel ismerkedhetünk meg, hanem az egykori ritzerek (kőfaragók) különleges, kopácsolástól hangos életét is feleleveníthetjük. A hat megállót érintő tanösvény a beszédes nevű Eresztvényből, a Medves-fennsík kapujától, a Novohrad-Nógrád Geopark hangulatos látogatóközpontjától indul.

A határon átnyúló geoparkban több, mint száz, önállónak tekinthető bazaltkúpot, bazalttakarót, hasadék- és kürtőkitöltést találunk. A legtöbbjük kiváló és - amint látjuk - valóban különleges túracélpont, ahol nem mellesleg földtani ismereteinket is pallérozhatjuk!

Cikkajánló