Videó: Már több, mint százezer daru tartózkodik a Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szuperlátványos videót töltött fel a Facebook-oldalára a gyülekező darvakról.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina (kiemelt kép)
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2021. október 4.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szuperlátványos videót töltött fel a Facebook-oldalára a gyülekező darvakról.

„Az elmúlt évekhez hasonlóan az októberi őszi időszak beköszöntével a darvak vonulási mozgalma erőteljesen megindult a Kárpát-medencében, immár 100.000 példány feletti számban tartózkodnak a Hortobágyon!” – írja a nemzetipark-igazgatóság a Facebook-oldalán. A daruvonulás idején a szakemberek rendszeresen végeznek szinkronszámlálásokat, amikor egy időben több helyszínen számolják az éjszakázóhelyekre behúzó, illetve onnan kihúzó madarakat. A csúcsidőszakban akár 160 ezer daru is időzhet majd a Hortobágyon.

A darvak őszi vonulásuk során 2-3 hónapot töltenek Magyarországon, de a telek enyhébbé válásával egyre több az áttelelő daru is, bár azért a többség még mindig a melegebb égtájakon tölti a téli hónapokat.

Első hazai pihenőhelyük a Hortobágy, majd a madarak fokozatosan délebbre húzódnak. A Dél-Alföldön két legjelentősebb pihenőhelyük a szegedi Fehér-tó, illetve az Orosháza közelében található kardoskúti Fehér-tó és annak környéke. A darvaknak itt tartózkodásuk során megvan a rendszeres napi ritmusa. Az éjszakákat olyan vízállásokban töltik, ahol védve vannak a ragadozóktól. Innen minden hajnalban a környékbeli szántóföldekre járnak ki táplálkozni, majd alkonyatkor nagy csapatokban visszatérnek az éjszakázóhelyekre.

Természetesen idén is rendeznek darumegfigyelő túrákat, amelyeket ebben a cikkben gyűjtöttünk össze nektek. És íme, Szilágyi Attila természetvédelmi őr videója, amit nagyon érdemes hanggal együtt nézni:

Cikkajánló