Tudtad, melyik kastély szerepel az Aranyélet utolsó évadában?

A népszerű magyar sorozatban ennek az épületnek tetejéről veti le magát az egyik szereplő.

Szöveg:
Fotó:
Gulyás Attila
2022. május 3.

A népszerű magyar sorozatban ennek az épületnek tetejéről veti le magát az egyik szereplő.

Ami pedig nem más, mint az acsaújlaki Prónay-Patay-kastély. Nem hallottál még róla? Acsaújlak Acsa településrésze, ami Pest és Nógrád megye határánál, a Sápi-patak és a Galga összefolyásánál fekszik. A birtokot a kezdetek kezdetén Sápi majornak nevezték, és 1905-ben tett rá szert Prónay Dezső, aki az evangélikus egyház egyetemes felügyelője volt. Építkezésbe kezdett: lányának, Iphigéniának emeltette a kastélyt.

1907-től 1910-ig tartott az építkezés, ezután pedig kialakítottak egy nagy parkot is. Iphigénia és férje nászajándékba kapták a birtokot, ahol agrárgazdálkodást folytattak. A nő nem kevesebb, mint 92 évet élt, és három fiúgyermeke született. Az ötvenes években a kastély termelőszövetkezeti központ volt, 1986-ban pedig kastélyszállóvá avanzsált – ez volt az egyik első ilyen Magyarországon. 93-ban egy német vadász tulajdonába került, 2011-ben pedig megvásárolta a jelenlegi tulajdonos Green Portfolio kft.

Az épület 2610 négyzetméter, 13 hálószobája van, és több fogadóterem, szalon, fürdő. Kedvelt esküvői fotózási helyszín, ki lehet bérelni rendezvényekre vagy szállásként.

A kastély bárki számára látogatható, hasznos infókat itt találsz a nyitvatartásáról.

Cikkajánló