Túlélők: gyomok a tányérban

Az aszályos évek nem kímélik a vadnövényeket sem, vannak azonban igazi túlélők, amelyekre még nagy szárazságban is számíthatunk, egészen kora őszig. A szélsőségeket is elviselő, de finom gyomokból ajánlunk egy pénztárcakímélő ételt.

Szerző:
Turista Magazin
2022. szeptember 12.

Az aszályos évek nem kímélik a vadnövényeket sem, vannak azonban igazi túlélők, amelyekre még nagy szárazságban is számíthatunk, egészen kora őszig. A szélsőségeket is elviselő, de finom gyomokból ajánlunk egy pénztárcakímélő ételt.

A kövér porcsin (Portulaca oleracea) igazi nyári túlélő, egészen kora őszig elérhető, és egyre népszerűbb gyomzöldségnek számít, így néhol már vásárolhatunk is belőle. A legmostohább élőhelyeken is megjelenhet, jól bírja a hőséget és a szárazságot, ezért nagy kánikulában és aszály idején is kereshetjük. Szeret veteményeskertekbe gyomként betelepülni. Apró, csepp alakú, húsos levelei lédúsak, enyhén savanykás, picit sós ízűek. Elfekvő hajtásai akár hatalmasra nőhetnek, ez esetben zsenge szárai spárgaszerűen is fogyaszthatók. Ásványi anyagokban, C- és E-vitaminban gazdag növény.

A források szerint béta-karotint, ω−3 zsírsavakat és antioxidánsokat is számottevő mennyiségben tartalmaz. Minden erénye ellenére fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert hashajtó hatása is ismert, fokozza a gyomor- és a bélmozgást. Nyersen és főzve egyaránt készíthetjük, salátákba, főzelékekbe, levesekbe tehető. Savanyítható, akár ecetesen, akár tejsavasan erjesztve vagy kovászos zöldségként is, magában vagy uborka, esetleg más zöldséggel társítva.

Szennyezett és trágyázott helyeken ne gyűjtsük, kisgyerekeknek ne adjuk!

A porcsinos-fetás paradicsomsaláta igazán egyszerű étel. Hozzávalók: kövérporcsin-levelek és -hajtáscsúcsok, pár szem lédús paradicsom, 1 kisebb feta felkockázva, pár szelet apróra vágott lila hagyma. A paradicsomot kockákra vagy szeletekre vágjuk, összekeverjük a kövér porcsin leveleivel és hajtáscsúcsaival, a hagymával és a fetával, végül ráöntjük a paradicsom vágás közben keletkező levét is.

Szeptemberi lapszámunk Gasztro rovatának írásában más, a szélsőségeket is elviselő, de finom gyomokból ésgyakori vadgyümölcsökből készítünk pénztárcakímélő ételeket. Vásárold meg szeptemberi lapszámunkat a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el írásunkat! Korábbi lapszámainkat pedig IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló