Túrák az Írott-kőtől a Nagy-Milicig – hétvégi túraajánló

Az időjárás már a tavasz ígéretét hordozza magában: bár pulcsit és kabátot még vinnünk kell, és a korai sötétedés miatt a fejlámpa is elkel a hátizsákban, az egyre bátrabb napsütésben jókedvre derítenek az ébredező természetben megtett kilométerek.

Szerző:
Természetjáró.hu
Fotó:
Német-Bucsi Attila
Magyar Természetjáró Szövetség
2022. február 24.

Az időjárás már a tavasz ígéretét hordozza magában: bár pulcsit és kabátot még vinnünk kell, és a korai sötétedés miatt a fejlámpa is elkel a hátizsákban, az egyre bátrabb napsütésben jókedvre derítenek az ébredező természetben megtett kilométerek.

Ennek örömére a Természetjáró.hu kínálatából ajánlunk egy hosszabb túrát is: az Ilona-völgyet érintve felfedezhetjük a Mátra egyik legszebb, mégsem zsúfolt szegletét, míg a skála ellenkező végét egy Diósjenőről induló, bevállalósabb gyerekekkel is teljesíthető, börzsönyi séta képviseli e heti csokrunkban. Az Országos Kéktúrának ezúttal az utolsó, Hollóházán végződő szakasza került sorra, így beválogattunk mellé egy útvonalat a túramozgalom másik végé jelentő Írott-kőre is, amelyet felkeresve a Kőszegi-hegység hangulatos fenyveseinek mélyére hatolhatunk.


1. Szívdobogás a Mátra ütőerén - élménytúra Parádfürdő felett

  • Kiindulópont: Parádfürdő, Ifjúsági Tábor
  • Végpont: Parádfürdő, Rákóczi-fa
  • Táv: 18,2 km
  • Szintemelkedés: 818 m
  • Szintcsökkenés: 819 m
  • Időtartam: kb. 5 és háromnegyed óra
  • Főbb látnivalók: Parádfüred, Nagy-Szár-hegy, Ilona-völgyi vízesés, Ördög-gát, Rákóczi-fa

Egy mátrai klasszikus túra kibővített nyomvonalát járjuk be, ami összekapcsolja a leglátványosabb helyszíneket. A hegység egyik legkülönlegesebb helyszínén járunk, ahol a látvány és a hangulat rendkívüli adottságai érnek össze a Kékes tömbjének árnyékában, a csendes, palóc falvak között. A gerincet elérve bekapcsolódunk a Mátrát és az országot keresztező Mátrabérc, illetve az Országos Kéktúra útvonalának „vérkeringésébe”, így az egyik leglátványosabb szakaszon a tematikus útvonalakat járó vándorokkal együtt dobogtatja meg szívünket a főgerinc három jellegzetes kúpja: a nagy-szár-hegyi kaldera kiemelkedései. A híres vízesést rejtő Ilona-völgyön vezet keresztül a nemzeti park földtani tanösvénye, amely lefedi túránk egyharmadát.


2. Velemből az Írott-kőre

  • Kiinduló-/végpont: Velem, autóbusz-forduló buszmegálló
  • Táv: 11,2 km
  • Szintemelkedés: 640 m
  • Szintcsökkenés: 640 m
  • Időtartam: kb. 4 óra
  • Főbb látnivalók: Velem (Hősök kapuja, Régészeti témapark és Nuschy-sétány), Asztal-kő, az Írott-kő kilátója, Hörmann-forrás, Szent Vid-kápolna

Az Írott-kő csúcsára felvezető Kubát Hugó-emlékút kellemes hangulatával ejti rabul a turistát. Az árnyas, párás levegőjű Hosszú-völgy bükkösében, a település vízellátásáért felelős vízműnél fakad a Péterics-forrás. A Hosszú-völgy erdőrezervátumán át keskeny gerincen jutunk az Asztal-kő termetes sziklájához, ahonnan a kaptatásért cserébe megcsodálhatjuk az Írott-kő kilátójának körpanorámáját a Balatontól a Schneebergen túlig. A Dunántúl tetejéről lassú ereszkedésbe kezdünk a mondákkal is megörökített Hörmann-forráshoz, majd a gazdag történelmű, szép panorámájú Szent Vidig, ahol a kálvária és az Országos Kéktúra emlékműve fogad minket, miközben feltűnik a Szent Vid-kápolna jellegzetes teteje. Végül a hangulatos terméskőlépcsőn, majd egy idős fákkal szegélyezett úton ereszkedünk vissza Velembe.


3. Diósjenőről a Závoz nyeregbe

  • Kiinduló-/végpont: Diósjenő, Arany János út buszmegálló
  • Táv: 7,5 km
  • Szintemelkedés: 361 m
  • Szintcsökkenés: 361 m
  • Időtartam: kb. 2 és fél óra
  • Főbb látnivalók: Csehvár, Gál-kút, Hadi út, bombatölcsérek, Závoz nyereg, Gyíkos-kút

Ha Diósjenő környékén járunk, és csak 2-3 óránk van, ez a 7 km-es kör bármelyik évszakban változatos látnivalókat kínál. A Nógrádi-medence nyugati szélén elterülő községet magunk mögött hagyva hangulatos terepen mászunk fel a Csehvárhoz, a Börzsöny Árpád-kori kisvárainak egyikéhez, pontosabban ahhoz, ami maradt belőle. Utunk jelentős része az Erdőtörténeti tanösvényen halad, és a Gál-rétnél a Börzsöny legjelentősebb vízfolyása, a Kemence-patak partjára kanyarodik, hogy az egykori iparvasút nyomvonalán, a fák hangulatos alagútjában a két világháború között rohamtempóban megépült Hadi útra vezessen. Ezen egy kis távot megtéve felkapaszkodunk a Kő-szirt alá, a Závoz nyereghez, majd az izgalmas történetű Gyíkos-kút érintésével, vízmosások által tagolt terepen gyalogolunk vissza Diósjenőre.


4. OKT-27: Nagy-nyugodó - Hollóháza

  • Kiindulópont: Nagy-nyugodó
  • Végpont: Hollóháza
  • Táv: 44,4 km
  • Szintemelkedés: 1485 m
  • Szintcsökkenés: 1530 m
  • Időtartam: kb. 14 óra
  • Főbb látnivalók: Pálházai Erdei Vasút, Füzérkomlósi kisvasúti emlékhely, Füzér vára, Károlyi-kilátó (Kis-Milic), Bodó-rét. Hollóházi Porcelán Ipartörténeti Kiállítóterem

A Tokaji-hegység keleti és északi részén járunk a Kéktúra 27. szakaszán. A Sátoros-hegyek vidékéről indulva átvágunk a hegység keleti, alacsonyabb tömbjei között, és felkeressük a völgyekben ülő, nagyrészt egyutcás falvakat. A Nagy-Milic felé tartva a magaslatok közé ékelődő Hegyköz tágas medencéjének hangulatát a füzéri vár hófehér falainak látványa határozza meg. A vad sziklaszirten ülő várrom és a hátterében emelkedő erdős hegyoldal festői tájképéhez foghatót nem találunk máshol az országban. A füzéri vár alatt elkanyarodó Kéktúra végül a Kis-Milic kilátójához kapaszkodik, ahonnan a hatalmas, kiterjedt tömegként hullámzó Tokaji-hegység panorámája koronázza utunkat. A Nagy-Milicen átbukva meseszép szálbükkösben ereszkedünk a felvidéki kilátást nyújtó Bodó-réten át Hollóházára, ahol az Országos Kéktúra emlékműve jelzi a hosszú vándorlás szimbolikus kezdő- vagy végpontját.


Másik túrát keresel? Semmi gond!

A Természetjáró.hu folyamatosan bővülő katalógusában országszerte több mint ezer közül válogathatsz: gyalogos túrákat éppúgy találsz benne, mint kerékpáros- és vízitúrákat, terepfutásokat vagy teljesítménytúrákat. Mindegyikhez fotógaléria, részletes leírás és térképes nyomvonal tartozik, ami akár le is tölthető. De még erre sincs szükség, hiszen telefonon egyetlen gombnyomással megnyithatod a túrát az ingyenes Természetjáró appban, amivel lementheted térerő nélküli használatra, és a terepen navigálhatsz is. Ha pedig inkább magadnak keresnél útvonalat, azt is megszerkesztheted a Túratervezővel, nyomon követve a közeli látnivalókat és szállásokat, sőt áttekintheted a térképen az aktuális terepi figyelmeztetéseket, lezárásokat is.



Cikkajánló