Túrázz okosan a befagyott Hernád-áttörésben

A Szlovák Paradicsomban található Hernád-áttörés a kemény fagyoknak köszönhetően csodálatos téli arcát mutatja, ami most nem várt nehézségeket is rejt, érdemes hát odafigyelni, ha kirándulást tervezünk.

Szerző:
magas-tatra.info
Fotó:
magas-tatra.info / dromedar.zoznam.sk - Radoslav Maaš
2017. január 27.

A Szlovák Paradicsomban található Hernád-áttörés a kemény fagyoknak köszönhetően csodálatos téli arcát mutatja, ami most nem várt nehézségeket is rejt, érdemes hát odafigyelni, ha kirándulást tervezünk.

A hegyimentők azt javasolják, hogy a Szlovák Paradicsom népszerű szurdokaiba csak megfelelő téli felszereléssel, így hágóvas, jégcsákány, de minimum csúszásgátlóval induljunk. A Hernád-áttörésben az utóbbi napokban romlottak a feltételek, ezért a befagyott folyón történő sí- vagy gyalogtúra feltételei erősen korlátozottak.

 „A Hernád-torok és a Létánfalvi-malom közötti szakaszon a víz több helyen is felszínre tört, ezen a szakaszon ilyen körülmények között nem lehetséges az átjutás. A Létánfalvi-malom és Csingó között elképzelhető az átjutás a befagyott folyó felszínén, de a körülmények napközben is változhatnak, ezért a túrázás mindenkitől fokozott óvatosságot igényel” - írja a magas-tatra.info a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) honlapjára hivatkozva.

Valamint figyelmeztetik a kirándulókat, hogy január 18-tól fakitermelési munkák miatt az áttörés Csingó és Szepessümeg közötti szakasza további értesítésig zárva van a turisták előtt. A völgyekben reggelente kissé felhős égboltra lehet számítani, a minimum hőmérséklet -15 és -17 °C között várható.

 Jelenleg a Szlovák Paradicsom valamennyi szurdokvölgye nyitva van a turisták előtt, de a hegyimentők véleménye szerint Kolostor-szurdok csak hágóvassal és jégcsákánnyal járható végig. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a múlt évben megnyitott Kysež-szurdok ferratája november 1-től június 15-ig nem látogatható. Egyúttal tájékoztatnak arról is, hogy a Sztracena - Pod Hanisej közötti kék jelzésű turistaút visszavonásig az áthaladást akadályozó fakidőlések miatt nem használható.

 Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a fagyos időnek köszönhetően a szurdokokban található technikai segédeszközök eljegesednek, csúszóssá válnak, ami ugyancsak fokozott elővigyázatosságot igényel a túrázók részéről. „A turistáknak javasoljuk a lábbelire felcsatolható csúszásgátló viselését” - teszik hozzá a hegyimentők, emlékeztetve arra is, hogy az évnek ebben az időszakában már 16 órakor sötétedik, ami szintén fontos szempont lehet a túra tervezésekor.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szlovák Paradicsom jeges extrákkal

Idén még nagyobb a jégkatedrális a Tátrában

Havas hágókon a Magas-Tátrában

Cikkajánló