Tűzgyújtási tilalom országszerte

Március 3-ától országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el Földművelési Minisztérium az erdőkben. 

Szerző:
FM közlemény
Fotó:
123rf.hu
2017. március 3.

Március 3-ától országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el Földművelési Minisztérium az erdőkben. 

Mától általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az ország egész területén. A Földművelődési Minisztérium határozata szerint az elrendelt tilalom az erdőkre, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre vonatkozik. Ezeken a területeken március 3-ától, átmeneti időre - a kijelölt tűzrakó helyeken is -, illetve a közút- és vasút menti fásításokban tilos a tűzgyújtás beleértve a parlag- és gazégetést is. Külön felhívják a figyelmet az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területen dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát és dohányterméket ne dobjanak el.

 Az intézkedésre azért volt szükség, mert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján az elmúlt időszakban több helyen az országban megnövekedett az erdőtüzek és a szabadtéri tűzesetek száma. Az erősödő nappali felmelegedés és a szeles, csapadékmentes időjárás miatt a kiszáradt a növényzet és az erdei avar számos erdőterületen, különösen a parlag- és legelőterületekkel határos erdőkben. A rendkívül gyúlékony száraz növényzet és erdei avar életveszéllyel, vagy súlyos kárral fenyegető tűzeseteket eredményezhet. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Az erdőtüzek veszélyeiről és a megelőzésével kapcsolatos hasznos tudnivalókról ebben a cikkünkben olvashattok bővebben. Az erdotuz.hu oldalon, továbbá az innen elérhető szakmai honlapokon mindig közzéteszik a tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot és térképet, amelyet napi rendszerességgel frissítenek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Beköszöntött az erdőtüzek időszaka

Kerüld el az erdőtüzet! 

 

Cikkajánló