Hírek

Tűzgyújtási tilalom országszerte

Március 3-ától országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el Földművelési Minisztérium az erdőkben. 

Szerző:
FM közlemény
Fotó:
123rf.hu
2017. március 3.

Március 3-ától országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el Földművelési Minisztérium az erdőkben. 

Mától általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az ország egész területén. A Földművelődési Minisztérium határozata szerint az elrendelt tilalom az erdőkre, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre vonatkozik. Ezeken a területeken március 3-ától, átmeneti időre - a kijelölt tűzrakó helyeken is -, illetve a közút- és vasút menti fásításokban tilos a tűzgyújtás beleértve a parlag- és gazégetést is. Külön felhívják a figyelmet az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területen dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát és dohányterméket ne dobjanak el.

 

Fotó: 123rf.hu
Fotó: 123rf.hu


Az intézkedésre azért volt szükség, mert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján az elmúlt időszakban több helyen az országban megnövekedett az erdőtüzek és a szabadtéri tűzesetek száma. Az erősödő nappali felmelegedés és a szeles, csapadékmentes időjárás miatt a kiszáradt a növényzet és az erdei avar számos erdőterületen, különösen a parlag- és legelőterületekkel határos erdőkben. A rendkívül gyúlékony száraz növényzet és erdei avar életveszéllyel, vagy súlyos kárral fenyegető tűzeseteket eredményezhet. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

Az erdőtüzek veszélyeiről és a megelőzésével kapcsolatos hasznos tudnivalókról ebben a cikkünkben olvashattok bővebben. Az erdotuz.hu oldalon, továbbá az innen elérhető szakmai honlapokon mindig közzéteszik a tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot és térképet, amelyet napi rendszerességgel frissítenek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Beköszöntött az erdőtüzek időszaka

Kerüld el az erdőtüzet! 

 

Cikkajánló