Új, fantasztikus panoráma nyílik majd a Szép-bástyáról

Megkezdődött a két évszázada épült, 16 méter magas bástya felújítása.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Motívum Építész Iroda
Egri Lokálpatrióta Egylet
2014. augusztus 27.

Megkezdődött a két évszázada épült, 16 méter magas bástya felújítása.

Az egri vár 2,1 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukciójának központi eleménél, a Szép-bástyánál zajlik már a munka: itt is dolgoznak a gépek - jelentette be Habis László polgármester csütörtökön Egerben, sajtótájékoztatón.

 

A polgármester szerint a 19. században, Pyrker János érseksége idején Kálvária-dombbá alakított Szép-bástyát körbejárhatóvá teszik, ezáltal új turistautak nyílnak meg a várban. Tizenhat méteres magasságával a bástya kiváló panorámát nyújt majd a vár egészére.


A bástya eredetileg októberre tervezett átadására várhatóan csak jövő tavasszal kerülhet sor. Habis László kitért arra is, hogy a Szép-bástya szomszédságában, szintén a turisztikai attrakció-növelő fejlesztés részeként épülő kétszintes, zárt fegyvertárban nyíló interaktív kiállítástól a szezonalitás csökkenését várják.

 

 

Habis László és Nyitrai Zsolt a munka megkezdésének helyszínén


Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Eger az elmúlt négy évben fejlődési pályára állt. Szavai szerint ez annak köszönhető, hogy nagyon jó és eredményes viszonyt sikerült kialakítania a városnak a kormányzattal.


"Nagyon sok közös eredményünk van. Ilyen a történelmi belváros több mint négymilliárd forintból megvalósuló rehabilitációja, a kórház hatmilliárd forintos felújítása, a nyolcmilliárd forintnyi önkormányzat adósság kiváltása, és ilyen a város részére biztosított kétszer egymilliárd forintos szabad felhasználású forrás is"
- hangsúlyozta.


Nyitrai Zsolt rámutatott: a vár 2,1 milliárd forintból zajló turisztikai attrakció-fejlesztése szintén ebbe a sorba tartozik. "A vár Eger és Magyarország szimbóluma is, a vidéki Magyarország leglátogatottabb múzeumáról van szó" - mondta.

 

Korábbi cikkeink:

Nemzeti emlékhellyé válhat az egri vár

Megszépülnek Eger csodáiCikkajánló