Új hódcsalád költözött Bán-patakhoz – Videó

A friss rágásokat még tavaly év végén észlelték. A két hódról felvételek is készültek.

Szerző:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. január 29.

A friss rágásokat még tavaly év végén észlelték. A két hódról felvételek is készültek.

A hódcsalád a Lázbérci Tájvédelmi Körzet területén, a Lázbérci-víztározó alvízcsatornáján, a Bán-patak torkolatánál telepedett meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság beszámolója szerint. A rágásokat 2020 végén észlelték először a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai, és nem sokkal később az itt elhelyezett kameracsapda is lencsevégre kapta a két állatot. Mint írják, a hódok gátat nem építettek, feltehetően a megfelelő vízmélység miatt – számukra a fontos ugyanis az, hogy az üregük bejárata víz alatt legyen.

Egyébként a nemzetipark-igazgatóság már évekkel ezelőtt, 2017 tavaszán talált hódra utaló jeleket a Lázbérci-víztározó alvízcsatornáján, a Bán-patakon, majd néhány hónappal később a víztározó dédestapolcsányi iszapülepítő medencéjénél. Akkor hónapokon keresztül lehetett látni az állatokat, végül elköltöztek, amikor az egész hódüreg víz alá került.

Ma a legfrissebb adatok szerint körülbelül 11 ezer hód él hazánkban. A fajjal már országszerte lehet találkozni minden kisebb pataknál, vízfolyásnál is. Az állomány többsége nem okoz problémát, néhányuk viszont igen: árvízvédelmi károkat okozhatnak, a kidőlő fák esetenként épületeket vagy villanyvezetékeket veszélyeztethetnek, és gazdasági kárról is beszélhetünk. Mindez a mai napig megoldatlan, bonyolult kérdéseket vet fel, a hód ugyanis védett faj. A témáról bővebben márciusi lapszámunkban olvashattok majd.

Ha még több vadkamerás felvételt lesnél meg a bükki vadon rejtett pillanatairól, kattints ide!

Cikkajánló