Új tanösvény mutatja be a sokszínű Mura mentét

Gyalog és kerékpárral is végigjárható a Mura-menti Tájvédelmi Körzetet és a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum élővilágát bemutató tanösvény.

Szerző:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
www.bfnp.hu
2019. augusztus 9.

Gyalog és kerékpárral is végigjárható a Mura-menti Tájvédelmi Körzetet és a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum élővilágát bemutató tanösvény.

 

Az 1,7 kilométeres útvonal a Mura folyónál, Molnári község határában vezet. A tanösvénytáblákat a töltésen állították fel, így sétával és bringával is megtehetjük a rövid távot. Az útvonalon hat állomáson, interaktív formában lehet felfedezni a Mura mente értékeit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából, akik egy projekt keretében alakították ki azt.

 


Séta közben megismerhetjük a Mura halfajait, és az árterek jellemző erdőtípusairól, illetve a különleges körülményekhez alkalmazkodott növényekről is tájékozódhatunk. „Ha nyitott szemmel járunk, számos hód nyomát is felfedezhetjük, csakúgy a rágásnyomait, mint a jellegzetes lábnyomát” - írja a nemzetipark-igazgatóság a weboldalán.

 


A táblákon olvashatunk a Mura tájalakító hatásairól, és érdemes a parton megnézni a kavicszátonyt, ami olyan fajoknak ad otthont, mint például a kis lile, a billegető és az erdei cankó. A vízben küllők, német és magyar bucók élnek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Erdei ösvények, amelyeken egy percig sem fogsz unatkozni

Megújul a pilisszentiváni Jági tanösvény

Határ menti vén fák ösvényén

Kikeleti körtúra a Haraszt-hegyen

 

Cikkajánló