Új turistaház várja a kéktúrázókat Gömörszőlősön

A Pohánka vendégházzal egy újabb szálláslehetőség nyílik meg a kéktúrázók és a Gömörszőlősre látogatók számára.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Aktív Magyarország
2021. szeptember 14.

A Pohánka vendégházzal egy újabb szálláslehetőség nyílik meg a kéktúrázók és a Gömörszőlősre látogatók számára.

Gömörszőlős a szlovák-magyar határ mentén, a Putnoki-dombság nyugati részén, az Országos Kéktúra útvonalán fekszik gyönyörű természeti környezetben. Így a most átadott Pohánka vendégház remekül szolgálhatja az ideérkező turistákat.

Az új turistaszállás a legmodernebb, környezetbarát megoldásokkal felszerelt. Az ökoszemlélet jegyében a háztetőre napelemes cserepek kerültek, és a klímabarát téglából készült falaknak köszönhetően az épület saját maga szolgálja ki az energiaszükségletét. A ház kialakítása költségtakarékos, hiszen a cserepek napelemei lefedik a tetőt is, az okos tégla pedig nem igényel járulékos szigetelést.

A napelemekről üzemelő infrafűtés pedig szükségtelenné teszi a központi fűtés kialakításával járó magas költségeket és anyagfelhasználást. Mindezt jól kiegészíti a délre néző tornác, amely elviselhetővé teszi a nyári meleget, miközben télen beengedi az alacsonyan járó nap sugarait.

A Pohánka Vendégház 14 ággyal rendelkezik, ám ha ideszámítjuk a helyben működő ökológiai intézet további szálláshelyeit, akkor egyszerre már nagyjából negyvenen tölthetnek vendégéjszakát itt. A településképbe illeszkedő épületet a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében valósították meg.

Cikkajánló