Újabb halpusztulás a Velencei-tóban

A júniusi halpusztulás után augusztus közepén ismét haltetemek jelentek meg a Velencei-tóban. A jelenlegi pusztulás – most úgy tűnik— lényegesen kisebb intenzitású, de ismét csak felhívja a figyelmet arra, hogy a tó nincs jól.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
NAGY MÁTÉ / VELENCE VÁROS HIVATALOS OLDALA (Kiemelt kép)
Forrás:
MOHOSZ
2021. augusztus 17.

A júniusi halpusztulás után augusztus közepén ismét haltetemek jelentek meg a Velencei-tóban. A jelenlegi pusztulás – most úgy tűnik— lényegesen kisebb intenzitású, de ismét csak felhívja a figyelmet arra, hogy a tó nincs jól.

Ahogy azt mi is megírtuk, június második felében halpusztulás történt a Velencei-tó területén, és az akkori, 4 tonnát meghaladó veszteség a halállomány mintegy 1,5%-át érintette. Sajnos augusztus 13-án újabb, de jelenleg úgy tűnik, a júniusinál lényegesen kisebb intenzitású halpusztulás kezdődött a tavon – írja a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) közleménye.

A jelenséget észlelve a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltsége munkatársaival és a horgászszervezetek önkénteseivel ismét azonnal megkezdte az elhullott halak begyűjtését. Az elpusztult és összegyűjtött halak zöme karika- és dévérkeszeg, valamint busa volt, de ponty, amur és süllő is volt az elhullott halak között. Az eddigi szakvélemények szerint az ismét lokális oxigénhiányban elpusztult halak begyűjtött mennyisége három nap alatt mintegy 300 kg volt.

A MOHOSZ továbbra is jelezni kívánja, hogy a tó tartósan alacsony vízállása és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyisége a közeljövőben egy tartós vízpótlási beavatkozás kidolgozását és kivitelezését, párhuzamosan egy átgondolt nádművelés beindítását igényli.

A tóért nagyon sokan aggódnak, és ennek egyre többen hangot is adnak, például a Civilek a Velencei-tóért csoport közösségi oldalán, ahol számos friss és egyben aggasztó képet lehet látni a rendkívüli alacsony vízszintről és a szárazra került partmenti mederrészekről.

Közben kedden délután újabb közleményt adott ki a Mohosz, amelyben azt írják, hogy a kedd déli adatok alapján, az elmúlt 4 napban lezajlott halpusztulás mennyisége összesen 1500-1800 kg-ra becsülhető. Hétfő délután óta nem észleltek újabb elhullást, ami az időjárásnak köszönhető. A viharos szél, a lehullott csapadék és jelentősebb lehűlés valószínűleg megakadályozta egy súlyos mértékű halpusztulás kialakulását.

Az eddigi szakvélemények alapján a halpusztulást a napokon át tartó hőség és szélcsendes idő, valamint a felhősebb napszakok hatására a helyenként közel 30°C fokos hőmérsékletű vízben a szórványosan kialakult oxigénhiány okozta.

"Jelenleg továbbra is megalapozottan kijelenthető, hogy a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról jó, így a helyzet e tárgyban azonnali korlátozást, beavatkozást nem igényel" - írják közleményükben.

Cikkajánló