Újabb hatalmas tűz pusztított a hortobágyi pusztán

750 hektárnyi területen égett a puszta a Hortobágyi Nemzeti Parkban, a Tiszafüred-Kócsújfalu határában kialakult tűz teljes eloltásán még napokig dolgozni fognak, sajnos úgy tűnik, egy tanösvény is leégett a tűzben.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fodor László
Sztricskó Tamás
Forrás:
BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG
2022. július 21.

750 hektárnyi területen égett a puszta a Hortobágyi Nemzeti Parkban, a Tiszafüred-Kócsújfalu határában kialakult tűz teljes eloltásán még napokig dolgozni fognak, sajnos úgy tűnik, egy tanösvény is leégett a tűzben.

Jelenleg is tíz tűzoltóegység dolgozik a lángok oltásán Tiszafüred-Kócsújfalu határában, a Hortobágyi Nemzeti Parkban, ahol mintegy 750 hektáros területen foltokban lángra kapott az erdő aljnövényzete és a nádas-bozótos terület. A lángok körbálákra is átterjedtek.

A tűz még július 19-én, kedd délután keletkezett, és akkor közel 200 hektárt érintett. Úgy tűnt, hogy éjszaka sikerült megállítani a tüzet és annak továbbterjedését, de sajnos szerda délelőtt újra erőre kapott. Ennek lehetséges okáról pont tegnap írtunk egy másik tűzeset kapcsán, ami szintén a Hortobágyi Nemzeti Park területén pusztított még július elején. A pusztai tüzek sajátossága, hogy a talaj felületén akadálytalanul terjedő lángok gyorsan elégetik a száraz gyepet, ugyanakkor foltszerűen (pl. ahol száraz marhatrágya van), magasabb hőmérséklet alakul ki, a talaj mélyebben átizzik, így ott a fűcsomók gyökérzetének szintjén terjed az izzás. Ez lehet az oka, hogy bár a tüzet úgy tűnik eloltják, alatta még izzik a talaj, így nagyon könnyen továbbterjedhet és újra lángra kaphat a növényzet, azaz spontán öngyulladás alakulhat ki. Ezért az ilyen tüzek oltása és a veszély elhárítása napokig is eltarthat.

Szerda délutánra már 400 hektárnyi területet érintett a tűz, és elérte Kócsújfalu térségét, több ház is veszélyben volt, de ezeket a tűzoltók sikeresen megvédték, így lakosságvédelmi intézkedésre sem került sor. A munkálatokat azonban az erős szél nehezítette, és a füst terjedése miatt a 33-as főút érintett szakaszát le kellett zárni. A korlátozást a késő esti órákra oldották fel, és a forgalomlassító táblák kihelyezését követően már mindkét irányban megindulhatott a közlekedés.

Ma délelőttre 750 hektárra nőtt az érintett terület, de a továbbterjedést már sikerült megállítani. A helyszínen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett dolgoznak a hajdúszoboszlói, a tiszafüredi, a karcagi, a debreceni, az egri, a hajdúböszörményi és a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók. Az egységek folyamatosan járják a mocsaras területet és vízsugarakkal, kéziszerszámokkal oltják a még izzó gócokat, illetve vízszállítóról locsolják a leégett részeket. A helyszínen vannak a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai is, akik a drónos felderítés mellett magaslatokról figyelik az esetlegesen fellobbanó lángokat, illetve szintén biztosítottak egy vízszállító teherautót a területek átlocsolására.

A tűzről készült felvételek alapján úgy tűnik, hogy az Egyek-pusztakócsi mocsarakban található Fekete-rét nevű tanösvény is leégett, ahol még télen járt szerkesztőségünk.

A mocsár változatos élővilágát bemutató pallósoros tanösvény mellett található a Górés-tanya madárrepatriáló telepe is, amit szintén meglátogattunk ottjártunkkor, de a felvételek alapján látszik, hogy a madármentő állomás épületeit sikerült megmenteni.

Természetesen, ahogy az oltás is, a károk felmérése még napokig eltart majd, így a keletkezett természeti és anyagi károkról csak később tudunk majd meg pontos adatokat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól.

Fodor László egy videót is készített a most pusztító tűzről, amelyen látható az a különleges történés, ahogy a tűz mellett egy nagy csapat gólya szedegeti a legyengült, menekülő sáskákat, pockokat és egyéb apró állatokat (3:30). De azt is sikerült felvennie, ahogy egymás mellett több forgószél és porördög alakul ki, és seper végig a felperzselt talaj felett (8:38), amely egy szokásos kísérő jelensége az ilyen tüzeknek. A videón láthatjuk, hogy a Górés-tanya épületei épen maradtak (2:20), de azt is, hogy a Fekete-rét tanösvény tava körül futó pallósor nagyon megrongálódott, a madármegfigyelő torony pedig teljesen leégett (7:50).

Nem lehet elégszer elmondani, hogy az extrém aszály miatt milyen sérülékeny a környezetünk, egy apró meggondolatlan mozdulat is komoly tüzeket okozhat, ezért fokozottan figyeljünk oda a tűzveszélyes dolgokra.

Az extrém aszályos idő miatt Magyarországon jelenleg is országos tűzgyújtási tilalom van érvényben!

Cikkajánló