Újabb tűz a Bükkben, ezúttal a Szalajka-völgy felett csaptak fel a lángok

A népszerű, sokak által ismert Szalajka-völgy fölött, a Csortos-kő közelében, fokozottan védett természeti területen égett az erdő.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
2022. július 6.

A népszerű, sokak által ismert Szalajka-völgy fölött, a Csortos-kő közelében, fokozottan védett természeti területen égett az erdő.

Hétfőn, és még sajnos kedden is pusztított a tűz a Szalajka-völgy fölé magasodó 627 méter magas Csortos-kő környezetében, amit a kirándulók egy kultúrtörténeti bemutató tanösvényen közelíthetnek meg – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. A pár nappal korábbi bükki tűzesettel ellentétben itt szerencsére az erdészet szakemberei, a Szilvásváradi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Egri Katasztrófavédelem tűzoltói, valamint a nemzeti park munkatársai viszonylag hamar megtudták fékezni a lángokat.

A két nap alatt mintegy 1 ha-on sérült az egyébként igen értékes, fakitermelést nem szolgáló, 142 éves idős erdő és élővilága. Bizonyíthatóan néhány fehér- és piros madársisak, illetve madárfészek kosbor egyed sérült, azonban az öreg fákban és az erdőrészletben nagy arányban megtalálható holtfában élő számos rovar, mint például a laposorrú ormányos, nagy hőscincér, skarlátbogár, pompás rózsabogár, nyolcpettyes virágbogár, valamint a pattanóbogarak több faja ugyanúgy sérülhetett – írta közleményében a nemzetipark-igazgatóság.

A tüzet öngyulladás okozhatta, amit feltehetően egy eldobott üvegpalackon vagy annak cserepén a száraz növényzetre fókuszáló Nap sugarai lobbantottak be. Ezért a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai arra kérik a kirándulókat, viselkedjenek felelősségteljesen az természetben, hiszen egy apró nem törődésből egy egész erdő és annak lakói láthatják kárát!

Tűz ütött ki a Szársomlyón is!
Hazánk legdélebbi hegyén, a Baranya megyében található Szársomlyó oldalában kedden délelőtt észlelték a tüzet – adta hírül a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. Feltehetően villámcsapás következtében gyulladt meg a száraz növényzet, amiből avartűz alakult ki.

Jelenleg is a lángok megfékezésén dolgoznak a pécsi és siklósi tűzoltók, de az oltást nehezíti, hogy a hegy oldalán erős szél fúj, és sajnos a zivatarzóna csapadékja is elkerülte a hegyet. A tűz jelenleg csak az aljnövényzetet érinti, a fás vegetáció nem kapott lángra. A nemzeti park munkatársai csak az oltási műveletek után tudják megvizsgálják, illetve felmérni a területet, hogy a tűz okozott-e számottevő kárt a védett értékekben.

Az elmúlt napokban több alkalommal is írtunk a kánikula és száraz idő hatásairól, valamint az érvényben lévő országos tűzgyújtási tilalomról. Bár a kedden érkezett hidegfront a nyugati országrészben jelentősen mérsékelte a meleget, és némi csapadékot is hozott, a tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényben van!

Cikkajánló