Százhektárnyi fenyőerdő égett a Bükkben

A lángok pénteken csaptak fel Miskolc külterületén, Jávorkút közelében. A környékbeli tűzoltók nagy erőkkel dolgoztak a helyszínen, és szombat hajnalra sikerült eloltaniuk a tüzet.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MTI
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
2022. július 2.

A lángok pénteken csaptak fel Miskolc külterületén, Jávorkút közelében. A környékbeli tűzoltók nagy erőkkel dolgoztak a helyszínen, és szombat hajnalra sikerült eloltaniuk a tüzet.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai, a szerencsi, az ózdi és az encsi hivatásos, valamint a mezőcsáti és a bükkszentkereszti önkéntes tűzoltók több oldalról támadva oltották a lángokat. Éjfél után az eső is eleredt, ami segítette a tűz oltását- írja a Lillafüred Online, ahol fotókat is láthattok a tűzről.

Július 2-tól vagyis a mai naptól tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe az egész országban.

Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat.

Csak júniusban 1100 tűz keletkezett a szabadban, amelyeknél 17-en sérültek meg, a leégett terület nagysága meghaladta a 20 millió négyzetmétert.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu, vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

Cikkajánló