Újjászületett a Cserhát legszebb kilátója

2018 tavaszától ismét látogatható a Buják fölötti hegyvidék legmagasabb pontján álló egykori grófi vadászház.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. október 31.

2018 tavaszától ismét látogatható a Buják fölötti hegyvidék legmagasabb pontján álló egykori grófi vadászház.

 
Október utolsó hetében adta át a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a tetőtől talpig felújított Sas-bérci kilátót az azonos nevű, 469 méteres hegy tetején. A környék legnagyobb kiterjedésű erdőségének egyik legmagasabb pontja félúton helyezkedik el a Cserhát két ismertebb csúcsa, a Szandavár és a Tepke között.

  

A kilátó történetét bemutató fotókiállítás legszomorúbb képe a felső szint egyik helyiségében

 

Az 1910-es években gróf Poppenheim Szigfrid erdőtulajdonos a feleségének, gróf Károlyi Erzsébetnek építtette Franz Zell müncheni építész tervei alapján. Szűk két évtizedig használták eredeti céljaira a kőfalak tetején lévő részt vadászatok alkalmával. Az alsó szinten egészen az 1950-es évekig az erdész családja lakott, míg az emelet szobáiban egyre kevesebbszer pihentek meg vadászok.

 

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, dr. Bitay Márton Örs államtitkár, Szalay László, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, és Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke az átadáson
 

A kilencvenes évekre a torony faszerkezete nagyrészt összeomlott, de új tulajdonosa felismerte az értékét, és a 2000-es évtized elejére egyszerű anyagokkal, eredeti formájában helyreállította. A felhasznált fa azonban nem állta ki az idő próbáját, ezért került sor az újabb nagyszabású karbantartásra, a fából épült részek újjáépítésével, immár 12 köbméter kiváló minőségű vörösfenyő felhasználásával.

 

Kilátás a tíz méter magas teraszról Buják, a Tepke és a Mátra felé.

 

A kilátóteraszra belső fémlépcső vezet fel, ebből a lépcsőházból nyílnak a földszinti és a második emeleti szobák is. Az első emeletnek saját külső lépcsője van, külön bejárattal. A harmadik, legfelső emelet, azaz a kőtorony tetején álló, tulajdonképpeni vadászház zárt szobáiban erdészeti és helytörténeti kilállítást rendeztek be.


Az emeleti szobák a jövőben turistaszállásként hasznosulhatnak

 

Az alsó három szint szobáit az erdőgazdaság a jövőben turistaszálláshelyként szeretné hasznosítani. Ennek egyelőre legnagyobb akadálya a közművek, elsősorban a víz hiánya a civilizációtól távoli hegytetőn. Az erdészet szakemberei ezzel kapcsolatban jelenleg is többféle alternatív lehetőséget vizsgálnak. A galyatetői kilátó őseként minden esélye megvan rá, hogy egyszer a mátrai kilátóhoz hasonló, közkedvelt szálláshellyé váljon.

 

 

A kilátó Bujákról bő hat kilométeres túrával érhető el, a Palóc Piros Vándorút piros sáv jelzésén. Részben vele közös útvonalon, választhatjuk a bujáki ökológiai tanösvényt is, amelynek végállomása a kilátónál található. Kerékpárral szilárd burkolatú erdei úton 150 méterig, annak folytatásában, murván egészen az épületig gurulhatunk.

 

Frissítés:
A kilátó a kivitelezés teljes befejezése, és a végleges engedélyek besérkeze után, előre látatóan 2018 első felétől lesz létogatható. Részletek, és a környék további látnivaló itt, valamint a kapcsolódó ckkeink között.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Cserháti geotúra extrákkal
Palócföld legszebb falva csodákat ígér
Kirándulás Szandavár romjaihoz

Cikkajánló