Újra itt vannak a gyurgyalagok és a partifecskék

Hazaértek a költőüregek lakói; sajnos nemcsak az árvíz, hanem időnként a bányászat és a szándékos emberi zavarás is veszélyezteti őket.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook/Dombi Imre
Fotó:
Adobe Stock
2019. június 11.

Hazaértek a költőüregek lakói; sajnos nemcsak az árvíz, hanem időnként a bányászat és a szándékos emberi zavarás is veszélyezteti őket.

Az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek vissza telepesen költő madaraink, a homokbányák, szakadó partok és löszfalak lakói, azaz a partifecskék és a fokozottan védett gyurgyalagok - olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-posztjában. Míg a partifecskék rendszerint már április közepén hazatérnek afrikai telelőhelyeikről, a gyurgyalagokra májusban lehet számítani.

 

Partifecskék


Az üregeket a madarak maguk vájják, a gyurgyalagok viszont a korábbi években készült lyukakba is beköltöznek. Ők kerek, míg a partifecskék inkább ovális, laposabb üregeket készítenek. A két faj akár együtt is költhet az akár több száz madárpár lakta telepen.

 

Gyurgyalagok


A folyók partfalai azért lehetnek veszélyesek, mert nagyobb árvizek idején elpusztíthatják az üregeket a fiókákkal együtt. A homokbányákban költő egyedekre a bányászat jelenthet veszélyt, gondatlanságból egész telepek pusztulhatnak el - ebben az esetben a munkák összehangolására és egyeztetésre van szükség. A szurdikokban is költenek a madarak. Bár ezek a helyek biztonságosak, a falak külső felületének cementálódása gondot okozhat, így nehezebbé válik az üregkészítés.

 

A parifecskék inkább ovális, laposabb üregeket készítenek


„Sajnos ezen felül méhfogyasztása miatt sok méhész még mindig ellenségként tekint a gyurgyalagokra, és bár egyre ritkábban, de előfordulnak szándékos zavarások, sőt a költőüregek betömése is” - olvasható a posztban.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Purhabot nyomtak a gyurgyalagok költőüregeibe

Gyurgyalag, a fullánkspecialista

Mit tehetünk, ha a madarakat bolygatják?

Hajóval a partifecskék nyomában

Kétszer annyi partifecske és gyurgyalag a Tiszazugban

Cikkajánló