Újra zubog a Vörös-kői-forrás

Az esős tavasznak végre egy pozitív hozománya is van: működésbe lépett az egyik leglátványosabb időszakos karsztforrás a Bükkben. Most videón is meglesheted.

Szerző:
bnpi.hu
Fotó:
Csibi Gyula
BNPI
2017. május 2.

Az esős tavasznak végre egy pozitív hozománya is van: működésbe lépett az egyik leglátványosabb időszakos karsztforrás a Bükkben. Most videón is meglesheted.

Az elmúlt hetek nagy mennyiségű csapadékának köszönhetően a Bükkben mostanáig beszivárgott víz elérte azt a mennyiséget, amely működésbe hozza Vörös-kői időszakos karsztforrást - írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján

 


A hegység központi része még mindig több helyen járhatatlan a hó és a szél által okozott fakidőlések miatt, de az alacsonyabb tengerszint feletti magasságban található forrás biztonságosan megközelíthető a Stimecz-ház irányából.

 


A mészkőből álló területeken a csapadék kb. 20-36%-a szivárog be a mészkő résrendszerébe és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A beszivárgó víz rövidebb-hosszabb felszín alatti tartózkodás után különféle karsztforrásokban lép ismét felszínre, melyek zöme a hegységperemen található. Közülük különösen ismertek a dél-bükki időszakos karsztforrások (Imó-kői-, Fekete-leni-, Vörös-kői-alsó-, Vörös-kői-felső-forrás), melyek aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben, így ezek általában a hóolvadást követően, kora tavasszal aktívak. Csapadékos években előfordul, hogy nyáron is ontják magukból a vizet.

 

 


A Vörös-kői-alsó-forrás Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, csak a vízfolyást kell követni. Látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

 

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

Még sok eső kell a bükki forrásoknak

Cikkajánló